Ревю на регулируема ергономична раница Tula free-to-grow

Малко след сливането на Тула с гиганта Ерго при рекордна продажба за почти 40 млн долара, влиянието на по-либералната американска школа по отношение на носенето на новородени си пролича със създаването на регулируем модел на емблематичната марка, известна със своята простота и любима на милиони бебеносещи. А именно Тула free-to grow (за кратко по-надолу ще я наричам Тула фтг). Макар и с някои нови особености, отговарящи на новата и добавена функция в дизайна, Тула….си остана Тула, за щастие на феновете и не „развали“ познаваемия си и любим вид.

 • Панелът на „новата“ Тула се регулира на ширина посредством метални копчета на три степени и на височина чрез ремъци, наречени PFAs (perfect fit adjusters), характеристика, позната ни от „старата“ Тула. Всъщност Тула запази и засега не изразява намерение да премахва стандартния си и тодлър размер в досегашния им вид. Материалът отново е 100 % памучен канвас.
  Цялостен вид на панела на Тула фтг с отпуснати PFAs ремъци за максимална височина и най-широка степен на закопчаване на ширина
  Максимално разширена, но със свити PFAs ремъци. Тези ремъци могат да са полезни за отпускане на раницата при нужда от кърмене на детето в носилката.
  Премахваща се качулка
  Коланът и копчетата, с които се регулира
  PFAs
  Три степени на регулиране

  Тула фтг, регулирана на средна междинна степен.
  Междинна степен
  Максимално свит на ширина и височина панел
  Ширината на платката при максимална степен на свиване на панела е 13 см

  Регулирането е посредством широк ремък, прикрепен към колана на кръста и метални копчета, даващи тристепенно свиване – от 13 см минимално до 38 см в най-разпънатата позиция (т.е.ширината на Тула фтг и стандартна Тула е еднаква). Чрез PFAs ремъците може да постигнете височина на панела от 28 до 43 см., отново както при стандартна Тула. От моя опит регулирането на степени не е оптимално (както при Тула фтг, Соул Ануна, КиБи и други марки). Бебетата винаги минават през етап, в който разкрачът им е между две степени и на по-свитата, краката им висят, а на по-широката, са прекалено разкрачени. При раници, които се регулират с велкро или връзки, това не се случва и те могат до сантиметър да се нагодят според разкрача на детето и да му паснат идеално.

Според инструкциите най-свитата степен е за бебета на възраст 0-3 м, средната е за 3-9 м. И най-разпънатата е за бебета над 9 м. Отново лично мнение, не касаещо качеството на раницата, е че новородено бебе под 3 м. не е оптимално да бъде носено в ергономична раница, била тя и регулируема. Подкрепата на врата и гърба невинаги е добра, често има луфтове и понякога дори най-тесният разкрач като позиция на раницата не успява да отговори на реалния разкрач на новороденото. Въпреки, че производителят дава диапазон на килограми 3,2-20 кг, моята препоръка е бебета да се носят в Тула фтг след минимум 3 навършени месеца. Наясно съм, че не всеки има желание и мотивация да се справи с носене в слинг и в никакъв случай не осъждам избора на семействата да носят своето малко бебе в ергономична раница. Все пак Тула фтг дава сравнително добра опора и осигурява М-позиция на краката, добра седалка и удобство за носещия. На долната снимка, обаче, можете да видите какво се получава в горната част на панела и как тази „дупка“ въобще не осигурява подкрепа за неукрепналия врат на едно новородено.

 • При Тула фтг качулката се откача от панела. А презрамките остават свързани директно с панела и няма опция за кръстосване, което запазва простия и изчистен дизайн и прави раницата така лесна за употреба и регулиране.
Успоредно свързване на презрамките
 • Коланът на фтг е сравнително по-висок и доста по-мек по мое субективно усещане, което ми допада повече в сравнение със стандартната Тула, джобчето в средата също е налично. Преди време преживях големи мъки и разочарование в опита си да нося със стандартна Тула и се оказа, че тя явно не пасва на моята структура и ми причинява буквално болки и синини в тазовите кости. Това не е критика към самата марка, тя е достатъчно добра и доказала се, просто отзив за непасване между мен и раницата. С новата фтг нямах подобен проблем и бих я предпочела пред стандарта. Отново въпрос на конструкция, нека не се приема като универсален „факт“ за носилката, защото не е. Коланът има минимална обиколка 67 см и се разпъва до 137 см, което го прави подходящ за широк диапазон от размери на носещия. На края на всички ремъци има и еластична осигурителна лента, която придържа двата ремъка на колана свързани, в случай на инцидентно откопчаване на катарамата.

  О

В заключение ще кажа, че Тула free-to-grow получава по-висока оценка от мен в сравнение със стандартния модел, заради личното ми удобство и добавената функция за регулиране, която не бих използвала за съвсем малки бебета, но все пак е ценна при деца, които все още не достигат на разкрач и височина размери, за да се поберат в стандартни модели раници. Раницата се регулира интуитивно и ще е лесна за овладяване от неопитни бебеносещи и приятно разнообразие за вече утвърдените фенове на марката.

 

Споделете с нас вашият опит