Еластичен слинг шал или тъкан (нееластичен) слинг шал?

В тази публикация ще се спрем по-подробно на слинг шаловете и по-точно на двата вида слинг шалове – еластични и тъкани (нееластични). Какви са разликите? Какви са предимствата и недостатъците на двата типа.

Еластичните слинг шаловe са за момента по-разпространения в България тип. Те са направени от еластични материи (най-често трико), които са машинно плетени. Могат да бъдат разтегливи както по ширина, така и по дължина.

Този тип слингове са много меки. Чудесни са за новородени бебета, за много мънички и дребни бебета, както и за кенгуру грижа. Обичайно разтегливите слингове са с една дължина (4,5 – 5 метра), рядко имат размери като тъканите слингове. Подходящи са за начинаещи в бебеносенето. Поради особеностите на плата обичайно са удобни, дори да не са вързани добре (което може да е доста подвеждащо понякога). За сметка на това изискват повече пристягане и наместване от тъканите слингове.

Големият техен минус е именно разтегливостта на плата, от който са направени. С порастването и натежаването на бебето те могат да стават все по-малко стабилни. Възможно е също така плата да се преразтегли от продължителната употреба или да започне да се изхлузва от гърба на детето и от раменете ви.

Обичайно могат да се използват 6-9 месеца след раждането, понякога повече, според зависи как наддава детето. Макар че е на практика невъзможно да се предвиди кога точно разтегливият слинг ще стане неподходящ в конкретния случай.

С времето носенето отпред става все по-трудно заради натежаването на бебето и израстването му на дължина. Това би могло да попречи на правилното поставяне на детето в слинга и да създаде допълнителен дискомфорт на носещия. За по-тежки бебета обичайно е по-удобно носенето на гръб. Нещо, което с еластичния слинг е непрепоръчително. Този тип слингове са по-тесни от тъканите слингове и съответно не дават достатъчно стабилност, от която се нуждаят по-големите деца. Заради разтегливостта е възможно и самия плат да се изхлузва откъм дупето или гърба на детето. Разбира се носенето на гръб в еластичен слинг не е напълно невъзможно, но ако решите да опитате, направете го с много голямо внимание. Носенето на гръб в еластичен слинг не се препоръчва!

Предимство на еластичният слинг е, че в него е по-лесно бебето от позиция “жабка” да се постави легнало например за кърмене и след това отново да се върне в позиция “жабка” без да развързвате слинга.

Разлика между тъкан плат (в ляво) и еластичен плат (в дясно)
Разлика между тъкан плат (в ляво) и еластичен плат (в дясно)

Нееластичните (тъкани) слингове са по-непопулярния в България вариант на слинг шаловете. Особеност на плата е, че има минимална еластичност единствено по диагонал. Също така обичайно са с по-голяма ширина от еластичните слингове. Тези особености на плата дават доста голяма стабилност дори при големи и тежки деца.

Тъканите слингове като цяло са по-оптималния избор, особено ако планирате дългосрочно да носите детето си в слинг и да опитате различни позиции и връзвания. Те дават доста повече възможности и на практика с един такъв слинг в подходящия за вас размер е възможно да изкарате от раждането до края на бебеносенето (например до 2,3-3 годишна възраст или след това).

Недостатък е, че лошото връзване се усеща веднага и това е възможно да обезкуражи някои от начинаещите бебеносещи. Добрата новина е, че обичайно с малко тренировки и правилните насоки връзването става лесно и бързо.

За разлика от еластичните слингове, тъканите слинг шалове са в различни размери – от 2,20 метра до 5,6 метра. Повече информация за размерите бихте могли да прочетете ТУК. Друго нещо, на което е добре да се обърне внимание е и дебелината на самия плат. Той не трябва да е нито твърде тънък, защото би могъл да се врязва неудобно в раменете на носещия или да създава дискомфорт на детето. Нито твърде дебел, защото тогава е възможно да не се връзва достатъчно стабилно и да се изхлузва.

Желателно е да опитате конкретния модел и марка слинг, преди да си го купите за да сте сигурни, че е подходящата за вас дебелина и дължина.

Пускам ви един клип (на английски) с нагледно сравнение между тъкан и еластичен слинг.

 Кратко ръководство “кой слинг да избера”?

* Подходящ от раждането до 2,5-3 годишна възраст (и след това) – Тъкан слинг

* По-лесен за начинаещи в бебеносенето – Тъкан слинг

* Повече възможни позиции и връзвания – Тъкан слинг

* Слинг шал от новородено до около 9 месечна възраст – Еластичен слинг

* Подходящ за връзване на гръб – Тъкан слинг

* Възможност за кърмене в движение – Еластичен/Тъкан слинг

Яна Мицева – консултант по носене на бебето в слинг

One Reply to “Еластичен слинг шал или тъкан (нееластичен) слинг шал?”

Споделете с нас вашият опит