Кърмене и бебеносене

По случай Световната Седмица на Кърменето 2014, която се провежда под мотото “Кърменето: печаливша цел за цял живот” ще ви запозная по-подробно с кърменето в слинг – какви са ползите за майката и бебето и как да го осъществим на практика.

Често се говори за това, че носенето в слинг подпомага кърменето. Това до голяма степен е така и ето въсщност как бебеносенето подпомага кърменето:

 • Близкия телесен контакт между майката и бебето дава възможност на майката да откликва бързо и лесно на нуждите на бебето.
 • Хормоните, които се отделят през кожата (окситоцин) при контакта кожа-до-кожа помагат за лактацията.
 • Носенето в слинг е чудесно средство, което помага при кърмаческа стачка или по време на скоковете в разтежа.
 • Често пъти носенето в слинг помага на бебета, които имат проблеми със засукването или се разсейват лесно.
 • Носените бебета са като цяло по-спокойни. А когато са в слинга телата им са отпуснати, включително и лицевите мускули.
 • Някои бебета предпочитат да сучат в движение.
 • Много майки наблюдават, че бебетата им сучат по-често, когато са носени в слинг. Това би могло да е от помощ, когато имаме бебе, което не наддава добре или не суче достатъчно често.
 • Бебета с рефлукс, които са носени в слинг, се хранят обичайно по-добре и носенето спомага за успокояване на симптомите им.

И все пак как да осъществим на практика кърменето в слинг и на какво да обърнем внимание.

Поза за носене на бебето и пози за кърмене

Физиологичнто правилната позиция за носене на бебето в слинг е така наречената поза “жабче”. В нея бебето е в изправена позиция, краката са под формата на буквата “М” като коленцата са на нивото на пъпа на бебето. Тази позиция осигурява правилна постановка на краката и гръбначния стълб, който има специфична заоблена форма.

Снимка: Je Porte Mon Bebe
Снимка: Je Porte Mon Bebe

Доброто позициониране по време на кърмене е един от основните фактори за осигуряване на достатъчен прием на кърма от бебето и за предотвратяване на разранените зърна. Много от кърмещите майки използват поза “Люлка” за да кърмят бебетата си.

Снимка: TheDivineGoat / Foter / CC BY-NC-SA

Независимо дали ще използвате нея или друга поза за кърмене има няколко основни неща за които е добре да се следи за да е ефективно кърменето:

 • Бебето да е обърнато с корем към майка си и да е плътно прилепено към тялото ѝ.
 • Желателно е ухото, рамото и бедрото на бебето да са на една линия.
 • Бебето да може да си движи свободно главата напред-назад и настрани, за да може да отвори достатъчно устата си, така че да засуче и част от ареолата.

Безопасността на първо място!

 • Уверете се, че бебето ви може да диша нормално и позицията в която е не затруднява дишането или нещо не препречва дихателните пътища на бебето.
 • Не покривайте главата на бебето. Ако желаете да кърмите дискретно покрийте себе си с част от плата на слинга или използвайте нещо друго за покривало. Бъдете внимателни при използването на покривало и се уверете, че до бебето достига достатъчно свеж въздух.
 • Винаги след кърмене в слинг/носило възстановявайте първоначалната позиция, в която е било детето. Тук можете да прочтете повече за правилното позициониране на бебето в слинг.
 • Внимавайте за необичайни звуци, които детето би могло да започне да издава, като например сумтене и хъркане (различни от обичайните звуци при кърмене). Възможно е те да са сигнал за нарушено дишане или прекъснат поток на чист въздух към бебето. В случай, че забележите такива звуци преместете главата на бебето така, че да сте сигурни, че може да диша достатъчно добре.

Как да съчетаем кърмене и бебеносене?

Възможно е за някои жени кърменето и бебеносеното да се окажат сложно съчетание. Основните неща, от които зависи успешното кърмене в слинг/носило са вида слинг/носило, които използвате, размера на бебето, размера на гърдите ви, подвижност на бебето и дали то може само да се позиционира за кърмене.

Ето някои полезни идеи и трикове за успешното съчетание между кърмене и бебеносене:

 • Опитайте се първо да овладеете всяко от двете неща поотделно и след това да се опитате да ги съчетаете. Опознайте добре бебето си, научете се да разпознавате знаците му, уверете се, че бебето ви суче ефективно. Разучете внимателно как се използва избрания от вас слинг, направете първо малко сухи тренировки с кукла/възглавница/плюшена играчка и след това опитайте и с бебе в слинга.
 • Облечете се подходящо – за кърмене в слиг обичайно по-удобни са дрехи с деколте от където да можете да предложите гърда, отколкото дрехи, които изискват надигане отдолу.
 • За предпочитане е да кърмите бебето в поза “жабче”, като обичайно най-лесния вариант е да отпуснете леко слинга/носилото така че бебето да е на нивото на гърдата. В някои ситуации е възможно да придържате нагоре гърдата, вместо да смъквате надолу бебето и това да е удобно както за вас, така и за бебето ви.
 • Ако изберете да кърмите бебето в поза “люлка” използвайте слинга/носилото като допълнителна опора, а не като основно средство, което придържа бебето. Винаги придържайте бебето поне с едната си ръка и оставяйте главата му така че да може да я движи свободно. Желателно е след приключване на кърменето да върнете бебето отново в позиция “жабка” и да пристегнете отново слинга.

Бъдете търпеливи. Възможно е отначало да се налага да използвате и двете си ръце докато намерите удобен начин за кърмене в слинг/носило. Тренирайте! 🙂

Автор: Яна Мицева – консултант по носене на бебето в слинг

За повече информация за кърменето се свържете с Ла Лече Лига България.

Споделете с нас вашият опит