Тандемно бебеносене

Носене на две деца в тандем – тандемно бебеносене

Току що са ви се родили близнаци и сте научили за предимствата на кенгуру грижата или пък ежедневието ви налага да се справяте сами с две нуждаещи се от грижа и близост бебета. Или пък сте се сдобили с породени деца с малка или по-голяма разлика, едното иска близост, другото също често се уморява, ревнува или просто иска да сподели момента на гушкане с мама и бебето, след като е потичало из парка. Някак разбирате, че има и опция за носене на две деца едновременно. Да, възможно е и няма да приличате на двугърба камила. Предизвикателство е, несъмнено, и изисква усилия и тренировки. Но може да улесни или спаси буквално дните ви.

Независимо дали носите едно или две деца (близнаци или разновъзрастови), TICKS правилата за безопасност важат във всеки случай http://www.fairyknot.org/blog/main/5-pravila-za-bezopasnost-slingove/

Тук повече от всичко важи и правилото, че всичко е индивидуално и в движение ще трябва да установите кое работи най-добре като видове носилки и видове връзвания. Няма универсални носилки, нещата се променят с възрастта на децата. Това, което може да е работило при новородени, може да не е съвсем комфортно за носещия или да не е удобно при пораснали деца, които искат бързо сваляне и слагане в носилката. Когато практикувате тандемно носене, добре е да усвоите уменията да поставяте правилно децата първо поеденично и тогава да ги носите едновременно.

Моят личен опит е свързан с тандемно носене на двете ми деца, с разлика от точно две години. При разновъзрастови деца, по-голямото ще бъде сваляно и поставяно по-често в носилката, тъй като то обикновено иска да тича и играе. Също така то е и по-стабилното като скелет и мускули, може да бъде носено на гръб по-смело и от неопитен носещ. При близнаци развитието на двете деца е успоредно и трябва да се има предвид опитността на носещия, при много малки бебета носенето на гръб в тъкан слинг не е препоръчително, тъй като изисква доста майсторство, а носенето в раница се препоръчва след поне 6 месеца или при стабилен седеж. Добре е умението за носене да се овладее с едно дете преди да се носят две. Често друг родител може да поема носенето на едно от децата, така че тандемното носене може да бъде комбинирано с ползването на количка или партньор.

Ще ви разкажа за моите комбинации и впечатления, а колежката ми – консултант по носене на бебето и майка на близнаци, Ирена Илиева от Double Bubble Twin Mom ще допринесе със своя опит в частта за тандемно носене на близнаци.

Приятно носене и приятно четене. И не забравяйте правилата за безопасност ;)!

Тандемно носене в еластичен слинг – това е опция, която би била възможна основно за близнаци с ниско тегло, тъй като повечето еластични слингове са стабилни с деца до 7-9-12 кг. Това е опция, която аз НЕ препоръчвам. Близнаците често се раждат с ниско тегло и недоносени. Като такива, те имат нисък мускулен тонус и почти никакъв контрол на главата и врата. За да бъде достатъчно подкрепящ, еластичният слинг шал трябва да обгръща тяото на детето с три слоя плат, което при близнаци и тандемно носене не може да се случи. Съответно подкрепата за две деца, които имат нужда от наистина стабилна носилка, не е оптимална. Като цяло връзването едновременно на две едновъзрастови деца в една носилка, за мен не е добра идея, тъй като изисква повече усилия, майсторство и увеличава риска от грешки, а при случай на нужда от вадене, трябва да се развали цялото връзване и да се връзва наново. Връзването на две деца в един тъкан слинг, може да бъде опция при разновъзрастови деца, като може да се направи и по начин, по който едното дете да остане в носилката, а другото да слезе. Друго нещо, което трябва да се има предвид, е че носилките се тестват за носене на ЕДНО дете, а не на две и препоръките за безопасност важат при носене на едно дете. Да, чисто като товароносимост в килограми, повечето тъкани слингове могат да издържат теглото и на възрастен човек, но за мен тандемното носене в един слинг е за опитни носещи, за редки случаи и за деца на различна възраст. Аз съм опитвала подобен вариант с двете си деца рядко вкъщи. Вероятно с близнаци, които са на едно ниво на развитие, би могло да се получи, щом носещият натрупа опит.

Чудесен вариант за близнаци, още от новородени, е носенето им в два ринг слинга, всеки на хълбок или леко децентриран. Едното дете може да бъде сваляно от едната носилка без да се обезпокои другото, ако то евентуално спи или не желае да слиза от носилката.

При носене на близнаци в слинг(ове) от начало е възможно те да бъдат поставяни отпред леко децентирани или на хълбок. В последствие или с разновъзрастови деца, опция е едното дете да е отпред, а другото на гръб. За близнаци съществуват няколко специални носилки от типа на TwinGo carrier – https://twingocarrier.com/Q , като в него е възможно и разновъзрастови деца да се носят. Условието е детето на гръб да е способно да седи самостоятелно. Носилката представлява две раници, които се закачат една към друга.

При моите тандемни носения малкото дете, в случая дъщеря ми, е била отпред, а голямото на гръб в повечето случаи, но не винаги. Причини – малкото суче повече и спи през повечето време, а голямото иска да гледа, иска често да слиза (понякога на всеки 10 метра) и е с по-голямо тегло, което, естествено, на гръб не се усеща толкова.

Предпочитаната носилка за мен за детето отпред е била слинг – еластичен, тъкан и малко по-нататък и мех дай или ергономична раница.

Голямото дете на гръб, обикновено носех също в слинг – често къс размер 3 или 4 със rucksack carry. Любимо връзване за дете на гръб ми е double hammock, което е наистина стабилно, но има преход на плат през гърдите на носещия (chest pass) и ако голямото дете пожелае да слиза скоро, това налага малкото да бъде свалено, за да се свали и голямото, така че рядко комбинирах това връзване при носене на две деца. Най-често детето на гърба ми е било поставяно в ергономична раница или мех дай слинг. Обикновено поставям първо детето отпред и после това на гърба, в раница с бързо закопчаване. Добър вариант, особено за ходещи деца, е детето на гръб да се носи в онбухимо, така поставянето е още по-бързо, а няма и колан, който да пречи и да се припокрива с колана на друга раница, слинг или друга носилка отпред.

Свободата и ограниченията в тандемното носене произтичат от възрастта на децата, уменията и личните предпочитания на носещия и разбира се, при стриктно следване на правилата за безопасност. Ако се колебаете как да започнете пътешествието в света на тандемното носене, можете да се свържете с консултант по бебеносене, който да ви даде насоки и носилки за тренировки.

При тандемно носене, логично тежестта на децата е увеличена и е много важно те да бъдат позиционирани добре и стегнато, за да не тежат на носещия. Често съм носила деца с общо тегло над 20 кг, а в момента те тежат общо 25 кг и са на 2,1 и 4,1 г.и все още ги нося в тандем, макар и за кратки разстояние и рядко.
По-долу ще видите видео с някои връзвания и списък с интересни канали и блогове за тандемно носене.

Фейсбук група за тандемно бебеносене – https://www.facebook.com/groups/tandembabywearing/?fref=ts

Каналът на LaKeta Kemp Tandem Trouble – https://www.youtube.com/channel/UCPZ8zd8pzmHjrJEjUG-Fwfg и частта за тандемно носене на близнаци – https://www.youtube.com/playlist?list=PL77o-k-o63heHhrEYz-iySuT_TLzXMUeb

Блогът на LaKeta Kemp – https://tandemtrouble.com/

Twinmommy101 в YouTube – https://www.youtube.com/user/twnmmy101vids

Плейлист в канала на Wrap you in love с видео за тандемно носене с разновъзрастови деца  – https://www.youtube.com/playlist?list=PLMhpQ6vlEszXQCXfz-2bhctyu070ZUgpl

Каналът на Marley Clark – майка на близнаци – https://www.youtube.com/channel/UCs-mrUvBacKvKy18Lg5TLjw

 

 

 

 

 

 

Споделете с нас вашият опит