Социалната роля на библиотеките за слингове или защо е добре да имаме такива на разположение

Всички знаем за предимствата от носенето на бебето близо до родителя и благотворното му влияние за развитието на детето, физическо, психическо, емоционално, заздравяване на връзката с грижещите се за детето, установяване на спокойна дневна рутина и пр. предимства на бебеносенето.
Тези прекрасни страни от носенето на бебето могат да бъдат изпитани благодарение на услугите на библиотеките за слингове, които могат да предоставят разнообразие от носилки за тестване, компетентна консултация и много други. Освен очевидната си функция да предлагат много носилки за проба, каква е обаче добавената стойност на една библиотека за общността или каква е социалната роля на библиотеката за слингове? Библиотеката не е само частен бизнес за наеми на раници и слингове. Ще ви разкажа за три аспекта от дейността на „Вълшебен възел“, които правят Библиотеката „социално предприятие“ – т.е. с принос към благото на общността.

1. Бебеносещи срещи в различни градове на България – В последните осем месеца на 2015 г.са организирани 17 безплатни бебеносещи срещи в 11 български града с над 400 посетителя. На срещите родителите имат възможност да изпробват всички носилки от Библиотеката и да получат съвети и насоки как ги използват и към какви слингове или раници да се насочат, да подобрят поставянето в своя носилка и да се запознаят със себеподобни. Т.е. освен чисто практическото тестване на ергономични носилки, имаме социалния елемент от общуването с хора с подобни интереси и създаване на една своеобразна мини-общност за подкрепа и взаимопомощ.

2. Безплатна схема за наем на еластични слингове за новородени бебета – от пролетта на 2016 г.всеки с бебе до три месечна възраст може да „наеме“ безплатно еластичен слинг за период от един месец. Целта на инициативата е да стимулира новите родители да опитат да бебеносят с минимална или никаква инвестиция. Повече за схемата вижте тук – http://www.fairyknot.org/blog/main/new-initiative/

3. Пътуващи тъкани слингове – Пламена Димчева от Испания и Калина Калчева-Лапова пожелаха да дарят на бебеносещата общност два свои тъкани слинга, които да бъдат безплатно в услуга на родителите и бебетата. Библиотеката ще координира и следи за тяхното предаване и употреба напълно безплатно. Както и ще оказва помощ при нужда от консултация за правилното из ползване.
img_20161126_093153 hoppe_plam

4. Организираме първото в България обучение на консултанти по носене на бебето в слинг – http://www.fairyknot.org/blog/main/766/, което ще даде възможност на доста хора от България да канализират опита и знанията си в подкрепа на родителите, които искат да носят ергономично своите деца.

Вярвам, че наличието на подобни библиотеки за слингове, в България засега те са само две, е ключово за обединяване на общността на бебеносещи родители и разпространяване на каузата за повече носени бебета.
Благодаря ви, че сте част от Пътя ни през 2016 г.

Споделете с нас вашият опит