„Този слинг подходящ ли е за мен и бебето ми?“

Много често се случва мои клиенти, взели слинг под наем, да ми го върнат, казвайки, че са го сложили само един-два пъти за по 10-15 минути и не им е било удобно. Много често попадам и на подобни обяви за продажба – използван няколко пъти и са се отказали хората. Което ме накара и да напиша тази публикация.

Не случайно стандартния срок за наемане на слинг е две седмици. Идеята е през този период слинга да се носи възможно най-често за да се разбере наистина дали е удобен и подходящ. Няколко кратки слагания за по няколко минути обичайно не могат да ни дадат ясна представа. Особено, ако става въпрос за начинаещ бебеносещ.

Всъщност това беше и основната причина да се появи библиотеката за слингове. Семействата да могат да опитват различни неща, без да се налага да влагат сериозни финанси и накрая да се окаже, че са се сдобили с нещо неподходящо.

Въпросът „Какъв слинг да си взема?“ е сигурно най-трудния въпрос, който ми задават хората, които се интересуват от бебеносене. 🙂 Бих могла да помогна с насоки, според нуждите на желаещия да опита, но докато не се тества на живо слинга, няма как да се разбере дали е наистина подходящ.

losho-varzvane
И на мен понякога не ми се получава. 🙂

На пръв поглед всички слингове и раници изглеждат еднакво. Тези, които са опитвали различни неща обаче могат да потвърдят, че има разлики. И понякога съвсем мъничка разлика между два модела може да направи голяма разлика в удобството и комфорта на носещия и детето. Да не пренебрегваме и използваните техники. Често например се случва тъкан слинг да се носи по неподходящ начин, което го прави неудобен за носещия и детето. Дори ергономичните раници, които се виждат на повечето мераклии много лесни, понякога може да се окажат предизвикателство и да е нужно време и допълнително наместване за да се постигне оптимален вариант на носене. Всяко носило си има цака и трикове.

Това, което обичайно препоръчвам, е носещият първо да научи добре движенията и начина на вързване, използвайки плюшена играчка, възглавница или нещо друго вместо бебето и едва след като е свикнал кое как се прави да се опита с детето. Както и първите опити за слагане на бебето в слинг да са когато то е добре нахранено и отпочинало. Ако не успявате сами да се справите с начина на вързване, бихте могли да посетите някоя от бебеносещите срещи, които организирам, или да ми се обадите за лична консултация.

Нормално е, и дори очаквано, нещата да не се получат от първия път. Въпреки, че аз вече съм доста опитна, ми се е случвало да имам нужда от малко време да си припомня определено вързване, което отдавна не съм използвала. Също така не веднъж ми се е случвало в началото някой слинг да ми се стори много удобен, но след по-продължително носене да открия, че не ми пасва или не е съвсем подходящ. Както и обратното – в началото да не си пасна с някой слинг, но с времето да открия, че може да бъде сложен по много удобен и приятен начин.

Накратко – използвайте слинга възможно най-често и дълго по време на тестовия период; търсете помощ, ако не сте сигурни дали използвате подходящо вързване; експериментирайте с различни марки и модели носила, както и различни видове вързвания.

Весело бебеносене!

Автор: Яна Мицева – консултант по носене на бебето в слинг

Споделете с нас вашият опит