Съвети от Тексас: Носене на бебето в жега и висока влажност

Автор: Angelique Geehan
Тази статия е пренаписана от автора от оригинална публикация в блога на www.motherhoodcenter.com от 2011 година.

Около половината от годината хюстънските жега и влажност могат да направят перспективата да притиснеш в себе си мини-нагревател крайно непревликателна. Въпреки това си струва да се продължи с носенето на бебето в слинг.

Разбрах го след като опитах потяща се да бутам детска количка, докато нося децата си на ръце, или те да повървят сами и в един момент да ги взема на ръце за да са далече от горещата земя, в опит да уловим всеки възможен разхлаждащ полъх.

Носенето в слинг ми дава възможност ръцете ми да са свободни, за да мога да нося чадър и да пъдя комарите. Когато нося бебетата си достатъчно близо за да ги целуна, с добра видимост към лицата им, успявам много по-лесно да установя как им се отразява жегата.

Дори климата, в който живеете, да е по-умерен от нашия, следващите идеи биха могли да направят бебеносенето в жегата по-комфортно.

 

Photo courtesy of BWI of Phoenix
Photo courtesy of BWI of Phoenix
  • Сприятелете се със сенките. Шапки за вас и бебето ви определено помагат, но аз лично предпочитам компактен сгъваем чадър, който нося в бебешката чанта. Мисля, че чадъра държи главите ни по на хладно и сянката му е по-голяма, а и така имам по-малко аксесоари за изгубване. Разпределете ходенето на етапи под сенките на сгради и дървета. По-големите деца биха могли да се забавляват докато ви помагат да откриете най-хладните пътища, по които да минете. Добре би било също така да избягвате жегата в средата на деня, когато сенчестите хладни места биха могли да са доста оскъдни.
  • Използвайте водата вътрешно и външно. Поддържайте себе си и бебето си добре хидратирани. Бихте могли да навлажнявате косата на бебето, плата на слинга, шапката или шала, за да се възползвате от охлаждането, което се получава при изпарение на водата. Също така е възможно да откриете че е много освежаващо за вас и за вашето бебе използването на спрей-бутилка с чиста вода, която да пръскате по откритите части на телата ви. (Това е трик, при който по-големите деца също много обичат да помагат.) Да си правите вятър с ветрило също би ви охладило и би добавило охлаждащ ефект към водата. Гледам да имам ветрило под ръка в чантата за тази цел.
  • По възможност се обличайте леко, с възможно най-малко и най-тънки дрехи. Ако ви допада бихте могли да оставите бебето само по пелена, а вие да сте облечени с възможно най-лека горна дреха.
  • Освободете се от влагата и се предпазете от претопляне. Angela Hampton, която също е от Хюстън, има брилянтното предложение да се слага тънко парче плат между вас и бебето ви, което да попива потта и лигите на бебето, особено ако се носи новородено или дете, което еспи. Мисля, че това е чудесен съвет, особено ако начина, по който поставяте детето или слинга, създават предпоставки за по-осезаем контакт кожа до кожа.
Photo by Janelle Batiste
Photo by Janelle Batiste
  • Изберете леки, дишащи материи за облекло и за слинг. Лен и коноп са личните ми фаворити, но леките памучни материи (като муселин) и някои синтетични материи (някои видове мрежи) могат да свършат работа. Използването на вълна вероятно ще ви се стори нелогично, но някои бебеносещи в топло време се кълнат в естествените му възможности да диша. Някои от познатите ми в Хюстън харесват коприната за тази цел. Всеки плат е различен, така че експериментирайте и открийте какво работи най-добре за вас. (Една идея – разгледайте гардероба си. Платовете, които предпочитате за дрехите си биха могли да отговарят на вашите предпочитания за плата на слинга.)
  • Изберете слинг или начин на връзване с възможно най-малко пластове около тялото ви. Например слинга с халки и слинга торба обичайно имат само един пласт плат. Мей-тай, подеги, онбухимо и ергономичните раници, които представляват панел, който се пристяга с връзки и каишки, като цяло позволяват на въздуха да се движи свободно около тялото. Тези, които използват тъкани слингове биха могли да опитат да носят детето на гръб в „раница“, ребозо, или отпред, със страничните парчета плат събрани острани. Повечето разтегливи слингове предполагат използването на няколко пласта за да се осигури безопасно и комфортно носене и по тази причина не са препоръчителни за топло време.
  • Следвайте инстинкта си колко време да прекарвате навън и се прибирайте от време на време за отдих вътре на хладно. Моля, запознайте се с признаците на прегряване за да ги избегнете. (бел. на преводача: съвети какво да правим в жегите на български език – http://www.redcross.bg/news/view.html?nid=7920)
За автора: Родом от Хюстън, Angelique Geehan има две дъщери, като и двете редовно биват носени в слинг. За първи път е въвлечена в света на бебеносенето чрез сайта thebabywearer.com, тя най-накрая е имала възможност да се присъедини към групата the Houston Babywearers след като напуснала работа. Angelique води безплатна група за подкрепа от 10 часа предиобед всяка втора събота на месеца в кварталната библиотека Montrose-Freed.
Източник: Babywearing International Inc. Blog
Оригинално заглавие: Tips from Texas: Babywearing in the Heat and Humidity
Превод: Яна Мицева

Споделете с нас вашият опит