Основни видове слингове

В тази публикация накратко ще опиша основните видове слингове и бебешки носилки от рода на слинга. Условно ще ги разделим на шест групи – слинг-шал, слинг с халки, слинг-торба, азиатски слингове, ергономична раница и хибридни слингове.

Слинг шал

Това е вероятно най-популярния вид слинг. Представлява парче плат, приличащо на шал, с варираща дължина (стандартно между 2,50 м и 5,70 м)  и ширина 45-70 сантиметра. Има два основни вида – еластичен слинг-шал и тъкан (нееластичен) слинг-шал. В зависимост от дължината на шала може да се използва за различни позиции и връзвания. По дългите слингове предлагат повече възможности за връзване.

Слинг с халки

Представлява неразтегливо парче плат с дължина между 1,7-2,1 метра. В едини му край има пришити две халки чрез които слинга може да се затегне и постави в удобна позиция. Предимство на този тип слингове е, че се поставя по-бързо и по-лесно от слинг-шала. Но има ограничения откъм възможности за пози и начини на връзване.

Слинг торба

Представлява кръг от неразтеглив плат с фиксирана дължина/обиколка, който при поставяне на рамото на бебеносещия образува джоб, в който се поставя детето. Много семпъл и удобен за употреба, не се налага допълнително регулиране и нагласяне. Много подходящ когато се налага често слагане и вадене на детето. Слинговете-торба са в пет основни размера, сред които се избира спрямо конкретните физически характеристики на този, който ще използва слинга. Любим на татковците тип слинг! 🙂

Слингове от азиатски тип

Най-често срещаните от този тип слингове са така наречените Мей-тай слинг и Онбухимо. И двата типа слингове приличат на раници за носене на детето. Меки и компактни са. Онбухимото е с една идея по-лесен за поставяне от Мей-тай. Имат ограничени възможности за поставяне на детето – отпред, на гръб и на хълбок.

Ергономична раница

Това е по-съвременен варианта на азиатските слингове. Приличат на раница за бебе. По-лесни са за затягане и закопчаване. Могат да се използват в трите основни позиции – опред, на гръб, на хълбок. Според конкретния модел могат да са подходящи още от раждането на бебето, както и за по-големи деца.

Хибридни слингове

Притежават основните и най-важни характеристики на класическите слингове. Съчетават в себе си особеностите на различни типове слингове и така могат да отговорят на потребностите на по-широк кръг от бебеносещи хора. Обикновено са максимално опростени и лесни за употреба от всеки.

Яна Мицева – консултант по носене на бебето в слинг

One Reply to “Основни видове слингове”

Споделете с нас вашият опит