Слинг шал

Слинг шалът представлява парче плат, подобно на шал, с дължина между 2,2 и 5,6 метра и ширина между 40 и 80 см. На практика е най-универсалния вариант, който позволява разнообразни начини за връзване на детето от новородено, дори недоносено бебе, до края на носенето в слинг.

Photo credit: Яна Мицева
Photo credit: Яна Мицева

Този тип слинг позволява да се носи както на едното рамо, така и на двете рамена. Детето да е отпред центрирано, на хълбок или на гръб. Изключително подходящ за основен слинг, за дълго носене и големи преходи.

Понякога е необходимо известно време за да се разучат начините на връзване така, че да е физиологично правилно за детето и удобно за родителя.

Основно се делят на два типа – разтеглив слинг шал и неразтеглив (тъкан) слинг шал.

Разтеглив слинг шал


hugabub.com / Foter / CC BY-ND

Изработва се от разтегливи материи (най-често памучно трико). Степента на разтегливост е различна. Подходящ е за новородени и недоносени бебета. Мек и еластичен се усеща като втора кожа.

Разтегливите шалове не са подходящи за по-големи и тежки деца поради вероятност да се измъкнат лесно или слинга да провисне неудобно.

Изисква малко повече опитност и пристягане за да се носи физиологично правилно за детето и да е удобно за носещия.

Този тип слинг обичайно не е особено подходящ за топло време тъй като за да се осигури достатъчно стабилност е необходимо да има три пласта плат върху детето.

Тъкан слинг шал (неразтеглив)

Изработва се от неразтегливи тъкани платове, най-често с двойна диагонална сплитка. Това дава разтегливост по диагонал, която осигурява по-голямо удобство за детето и родителя, и по-добра стабилност при различните връзвания. Може да се върже както на двете рамена, така и на едно рамо.

За изработката на тъкан слинг е възможно да се използват разнообразни материи, като за най-подходящи се смятат естествените материи заради тяхната добра способност да дишат.

Различните хора имат различни предпочитания за материи, експерементирайте и открийте вашата най-подходяща материя. 🙂

Яна Мицева – консултант по носене на бебето в слинг

 

Свързани статии:
* Основни размери слинг-шал и как да изберем точния за нас размер

* Еластичен слинг-шал или нееластичен (тъкан) слинг-шал?

One Reply to “Слинг шал”

Споделете с нас вашият опит