Слинг с халки

Слингът с халки един от доста популярните видове слингове. Представлява плат дълъг около 2-2,5 метра, с ширина около 40-70 см, като в единия му край са пришити две халки.

hugabub.com / Foter.com / CC BY-ND

Обичайно един размер е подходящ за всички. Някои производители предлагат няколко размера (в повечето случаи – S, M, L и XL), като кой размер ще предпочетете зависи от това колко дълга “опашка” желаете да има слинга при поставянето му.  Ако човекът, който ще го ползва е едър и висок, може би било добра идея да се избере по-голям размер, за да може слинга да се сложи удобно, както за носещия, така и за бебето.

Слинга с халки се носи на едно рамо, независимо от позицията на детето. Желаетолно е рамената да се редуват, за да не се натоварва само едната страна на тялото. При високо и стегнато слагане на бебето в слинг с халки тежестта се разпределя добре и прави този тип слинг доста удобен за носещия. Обичайно е подходящ за по-кратки периоди на носене. Например у дома, докато домакинствате или за бързо пазаруване, също като резервен вариант за вече ходеще дете, което се нуждае от носене, когато се измори и т.н. Разбира се има и бебеносещи, които предпочитат слинга с халки като основен и го използват за всякакви ситуации.

Предимство на този тип слинг е, че има един начин за слагане, който е сравнително лесен. Халките осигуряват здрав и стегнат “възел” за който не се нуждаете от специални умения. Пристягането се прави като се издърпват последнователно горния ръб, средата на плата и долния ръб.

Слинга с халки има разнообразни модификации. Въпрос на лични предпочитания е какво точно ще изберете. Възможно е “опашката” му да е разпусната и плата да се спуска свободно. При други варианти опашката е събрана и при което се получава нещо като ремък, което за някои бебеносещи би могло да улесни затягането на слинга. Срещат се и много вариации как ще е разпределен плата на рамото – дали ще е свободно спуснат или прибран, дали ще има дунапреново парче или друг вариант за омекотяване, дали ще е по-широк или по-тесен. Отново е въпрос на лично удобсто какъв вариант ще се избере.

В повечето си модификации слинга с халки е подходящ да се използва още от новородено до края на носенето на детето.

В слинга с халки детето може да се носи отпред, на хълбок и на гръб.

Яна Мицева – консултант по носене на бебето в слинг

Споделете с нас вашият опит