Кенгуру майчина грижа – лечебната прегръдка

Кенгуру майчината грижа е терапевтична разновидност на бебеносенето. Реално един евтин и високоефективен начин за грижа и подобряване на състоянието на недоносени бебета и бебета с ниско тегло за гестационната си възраст. Ползите от кенгуру грижата са не по-малки и за здрави доносени бебета.


Foter / CC BY-SA

Кенгуру грижата може да бъде прилагана във всякакви условия и не изисква скъпа техника. Подходяща е както за места с лоши условия и недобре оборудвани болници, така и за болници с висококвалифицирани специалисти и най-модерна техника. Може да се прилага съвсем успешно и у дома. Обичайно се извършва от майката, но бащата и друиги близки роднини на бебето (баби, дядовци, по-големи братя и сестри) също могат да я прилагат. В случай, че семейството няма достъп до бебето по някаква причина, персоналът също би могъл да се заеме със задачата и все така да има ползи за бебето.

Не случайно кенгуру грижата е наричана „утроба извън тялото“. За първи път метода е приложен в Богота, Кулубмия през 1979 г. Поради липсата на кувьози и условия за лечение лекарите решават да се приложи най-лесното и близкото до утробата – майчината прегръдка. Майките били инструктирани да държат бебетата си на голо върху гърдите си 24 часа в денонощието, да спят с тях, да им дават да сучат винаги, когато поискат и да им говорят нежно. Резултатите били впечатляващи!

Бебетата, за които е била прилагана кенгуру грижата обичайно имат по-кратък болничен престой, необходими са по-малко терапии и интервенции, наддават по-добре, дишането, сърдечния ритъм и термпературата им са по-стабилни, риска от развиване на вътреболнични инфекции е по-малък. И не на последно място – връзката, която майката и бебето изграждат е неповторима. Кенгуру грижата в не би могла да замести някои медицински терапии, но няма терапия или кувьоз, които биха могли да заменят кенгуру грижата.

Кенгуру грижата има три основни елемента:

Контакт кожа-до-кожа


PAHO/WHO / Foter / CC BY-ND

Колкото повече контакт кожа-до-кожа, толкова по-добре. Майката поставя бебето на голите си гърди. Майката и бебето могат да бъдат завити с одеало или майката да носи дрехи, които позволяват да се закопчеят върху двамата, така че бебето да остане под дрехите. Възможно е да се използва специално носило или еластичен слинг-шал, които да позволят на майката да е мобилна. Независимо кой начин се избере е важно е да се спазват правилата за безопасно бебеносене.

В идеалния случай контакта кожа-до-кожа започва още при раждането. Ако това не е възможно е желателно да започне в първия възможен момент. В идеалния случай е добре да продължава денонощно, като майката може да бъде сменяна от бащата на детето, близки роднини и дори персонала в болницата. За да има терапевтичен ефект е желателно всяка от сесиите да продължава минимум час.

Изключително кърмене


PAHO/WHO / Foter / CC BY-ND

Това е втория елемент на кенгуру грижата. Изключителното кърмене или кърменето на поискване е биологична норма. Кърмата, която произвежда всяка майка е специално създадено за нуждите на нейното бебе. При някои бебета, които са били родени много рано е възможно да се налага в началото майката да цеди мляко и бебето да бъде хранено със сонда. Желателно е кърменето да започне възможно най-скоро след раждането и бебето да бъде хранено с майчината му кърма, която освен нужните му хранителни вещества съдържа и множество имунни фактори, които му помагат да изгради имунната си система.

Подкрепа на двойката майка-бебе

Това е третия елемент на кенгуру грижата и се състои в това майката и бебето да не бъдат разделяни. Повечето медицински интервенции и терапии биха могли да бъдат извършени докато бебето е върху гърдите на майка си. Понякога подкрепата може да се състои в това майката и бебето да бъдат изписани по-рано от болницата или да им бъде предоставена психологическа помощ или контакт с групи за подкрепа.

„Посяването“ на бактериалната флора на майката върху бебето е от голямо значение и му помага да се справи по-лесно с инфекциите и други опасности.

Контактък кожа-до-кожа спомага и за отделянето на естествен окситоцин и ендорфини през кожата. Това намалява стреса както при майката, така и при бебето. Когато бебето е подложено на по-високи нива на стрес жизнените му показатели стават по-нестабилни.

Близкият контакт с майката помага на незрялата нервна система на бебето да се справя по-добре и да регулира по-лесно системите в организма. Дишането на майката, повдигането на гърдите ѝ, ритъма на сърцето ѝ стимулират нервната система на бебето. Постоянната температура на майката помага на бебето да се справя по-добре със собствената си терморегулация.

Несъмнено обаче огромна полза от кенгуру грижата имат самите майки, които се научават да се грижат много по-адекватно за бебето си. От психологическа гледна точка те са по-спокойни и уверени. Много по-бързо свикват с новата си роля и стреса е много по-малък. Шансовете майката да развие следродилна депресия също значително намаляват.

Представям ви един впечатляващ клип за кенгуру майчината грижа от института по неонатология в Белград, Сърбия. Обърнете внимание как се промени поведението на майката само след кратък контакт с бебето ѝ.

Ресурси:

Наръчник на СЗО за кенгуру майчина грижа: http://www.who.int/maternal_child_adolescent/documents/9241590351/en/

Kangaroo Mother Care: http://www.kangaroomothercare.com/why-kmc-works.aspx

Healthy Newborn Network: http://www.healthynewbornnetwork.org/topic/54/details

The New Born Baby: http://www.thenewbornbaby.com/kangaroo-mother-care/

Автор: Яна Мицева – консултант по носене на бебето в слинг

Споделете с нас вашият опит