Бебешки носилки, кошове за кола и други приспособления

Международен институт по дисплазия на тазобедрената става (МИДТБС)

Образователно изявление

Здравословното състояние на хълбоците при използване на бебешки носилки, седалки за кола, люлки, уокъри/проходилки и друго оборудване.

Обобщение: Медицинският консултативен съвет на МИДТБС (Международен Институт по Дисплазия на Тазобедрената става) не подкрепя или съветва относно използването на конкретен вид бебешка носилка или друго оборудване. Целта на това образователно изявление е да предостави информация, относно здравословното развитие на тазобедрените стави, която да бъде водеща за производителите на бебешко оборудване, както и да помогне на родителите да направят информиран избор, по отношение на приспособленията, които използват за своето бебе. Родителите и техните помощници се насърчават да изберат бебешка носилка, която да позволява правилното позициониране на хълбоците, като допълнение към останалите мерки за безопасност. По време на носене, хълбоците на бебето би трябвало да са раздалечени и извити, а бедрата добре подсигурени.

Образователно изявление: За да се подсигури нормалното развитие на тазобедрените стави при бебета, МИДТБС поощрява поставянето на хълбоците в правилно положение. По време на престоя си в утробата, бебетата прекарват много време в ембрионална поза, където бедрата и коленете им са сгънати и прибрани.

Бебе в нормална, (ембрионална) поза в утробата.
Бебе в нормална, (ембрионална) поза в утробата.

След раждането са нужни няколко месеца за да могат ставите да се разтегнат естествено. Това разтягане би могло да отнеме дори повече време за бебета, които са се намирали в седалищо предлежение по време на бременността.

Тазобедрената става се състои от ябълка и гнездо. По време на първите няколко месеца след раждането ябълката на бедрената става се явява по-хлабава в гнездото на таза. Това се дължи на факта, че ръбовете на тазовото гнездо са съставени от хрущял, подобен на този, който образува ушната мида, а същевременно и на това, че бебетата са гъвкави по природа. Ако бедрата са оставени принудително в изтегнато положение от прекалено рано, ябълката би могла да увреди трайно ръбовете на тазовото гнездо (дисплазия на тазобедрената става) или да започне да се измества постепенно до напълното и излизане от гнездото (тазобедрена дислокация).

Тазобедрената дислпазия и дислокацията не са болезнени за бебето, така че може и да не бъдат установени до момента на прохождане или да резонират в болезнен артрит по време на зрелостта. Рискът от тазобедрена дислпазия/дислокация е по-голям през първите няколко месеца от живота на бебето. През шестия месец от живота си повечето бебета вече са удвоили своето тегло, хълбоците и ставните им връзки са по-развити и по-здрави и не са толкова податливи към развиване на тазобедрена дисплазия. Възможно най-нездравословната позиция за ставите на бебето в ранното детство е тази, при която краката са държани изпънати, със събрани бедра и колене, което е обратното на ембрионалната поза.

Рискът за тазобедрените стави се увеличава, ако тази не добра позиция се поддържа дълго време. Правилното положение на краката е това, при което се избягват пози, които биха могли да причинят или да допринесат за развитието на тазобедрена дисплазия или дислокация на ставата. Препоръчителна поза е тази, при която краката се намират на страни един от друг и падат или остават естествено разтворени. Бедрата са добре поддържани, а коленете – сгънати. Тази поза се нарича жокейска поза, поза жабче, разтворено-приклекнала поза или човешка поза. Свободното движение на бедрата, без да се събират или изпъват умишлено, допринася за естественото развитие на тазобедрените стави.

Някои видове бебешки носилки или друго оборудване биха могли да възпрепятстват здравословното развитие на тазобедрените стави. Подобни приспособления включват, но не се ограничават само до – бебешки носилки, слингове, паучове, кошове/столове за кола, люлки, бънджита, уокъри/проходилки. Особено когато са използвани за по-продължителен период от време, тези приспособления биха могли неусетно да поставят тазобедрените стави в не добра и здравословна позиция. Всички приспособления, които ограничават краката на бебето в не добра поза, са потенциален риск за неправилното развитие на тазобедрените стави.

От важност е също така размера на носилката или приспособлението да е в съответствие с големината и размерите на бебето, за да се подсигури правилната позиция на бедрата по време на пренасяне.

Родителите се съветват да проучат основните мерки за безопасност и рисковете на всяко едно приспособление, което използват. Ако изпитват дадени съмнения, ние препоръчваме, да бъде въвлечен и личният лекар на семейството, когато се взимат решения, които биха могли да бъдат пряко свързани с здравословното състояние.

Тази поредица от рисунки на стандартно бебешко оборудване сравнява приспособленията, позволяващи здравословно позициониране на тазобедрените стави и тези, които го ограничават.

Позициониране в стол за кола:

  Не се препоръчва

carseat-07
Плътно прилягащите столове за кола не позволяват раздалечаване на краката.

Препоръчва се

carseat-08
При по-широките столове за кола, краката са добре разкрачени и ставите се намират в по-добра позиция.

Бебешки носилки:

Не се препоръчва

harness-05 harness-03

Бедрата не са добре поддържани към коленната става. Силите, оказващи въздействие на тазобедрената става, могат да спомогнат за развитие на тазобедрена дисплазия.

Препоръчва се

harness-06 harness-04

Бедрата са добре поддържани към коленната става. Въздействието върху тазобедрените стави е минимално, тъй като краката са раздалечени, добре поддържани и бедрата са в по-добра позиция.

Слингове:

Не се препоръчва

Бебешки носилки, при които краката на бебето остават събрани биха могли да допринесат за развитие на дисплазия на тазобедрената става
Бебешки носилки, при които краката на бебето остават събрани биха могли да допринесат за развитие на дисплазия на тазобедрената става.

Препоръчва се

Бебешките носилки би трябвало да поддържат бедрата и да позволяват на краката да останат разкрачени, поддържайки тазобедрените стави с стабилна позиция
Бебешките носилки би трябвало да поддържат бедрата и да позволяват на краката да останат разкрачени, поддържайки тазобедрените стави със стабилна позиция.
Преведено и публикувано с разрешение.
Оригинална публикация: Hip health in Baby Carriers, Car Seats and Other Equipment
Превод: Йоанна Събева
Редакция: Яна Мицева

Споделете с нас вашият опит