Бебеносенето улеснява майчинството

Photo credit: Xiaozhuli / Foter / CC BY-NC
Край канала. Снимка: Xiaozhuli / Foter / CC BY-NC

Защо носим децата си?

Човешките бебета се раждат безпомощни, те не биха могли да оцелеят без продължителната грижа на възрастен. Не могат да прекарват дълго време сами, нуждаят се често от храна, контактния плач* е характерна тяхна черта. Новородените не могат да се придвижват сами в пространството или движенията им са силно ограничени.

Новородените бебета са физически способни да поставят дланите и стъпалата на краката си едни срещу други, така че пръстите на ръцете и краката им могат да обгърнат възрастния. Рефлекса на Моро**, хватателния рефлекс*** и специфичната форма на краката на новороденото са показателни за това, че бебетата са „проектирани“ да бъдат носени на хълбока на мама и си пасват с нея като ключ в ключалка.

И въпреки, че бебета в съвременния свят не са в непосредствена опасност, ако прекарват част от времето си сами в бебешката кошара, носенето все още е тяхна основна потребност. Носенето на бебето покрива основната нужда на детето от продължителна близост и телесен контакт с родителите му.

Какво дава на бебето

* Носените бебета плачат по-малко и са по-спокойни – изследванията показват 43% по-малко плач като цяло и над 50% по-малко бебешки плач във вечерните часове.

* Носените бебета научават повече – тъй като носените бебета са като цяло по-спокойни и плачат по-малко имат повече време да наблюдават и изучават света около тях.

* Подпомага се оптималното развитие на централната нервна система – носенето стимулира нервната система чрез допир, обоняние, движение, дава повече възможности за изграждане на причинно-следствени връзки.

* По-добри физически показатели – носените бебета се справят по-добре със собствената си терморегулация. Дишането и сърдечния им ритъм са по-стабилни.

* Подпомага кърменето – когато майката носи бебето си тя по-лесно и бързо може да откликне на нуждите на бебето си. Хормоните, които се отделят през кожата при допира между майка и бебе също подпомагат кърменето.

* По-бързо социализиране и „очовечване“ на бебето – носените бебета имат възможност да участват активно в живота, на този, който ги носи. Дава им се възможност да наблюдават внимателно и от „първия ред“ начина по който комуникират възрастните – думи, които използват, интонация, жестове, езика на тялото, реакции на тялото спрямо различни обекти и ситуации.

* Успокоява симптомите при бебета с рефлукс. Повече за това можете да прочетете ТУК.

Какво дава на майката

Photo credit: stetted / Foter / CC BY-NC-SA
Снимка: stetted / Foter / CC BY-NC-SA

* Свободни ръце – активна у дома, с бебе до сърцето, жената може спокойно да извършва ежедневните си задачи, без да се налага да избира между тях и детето си.

* Повече възможности за социален живот и почивка – жените, чиито бебета плачат рядко имат възможност да си почиват повече и са по-склонни да имат активен социален живот.

* Намалява риска от следродилна депресия.

* Улеснява грижата за по-големите деца в семейството.

Други положителни страни на бебеносенето

* Улеснява придвижването. Например пътуването в градския транспорт или качването по стълби се улеснява значително, когато детето се носи в слинг, в сравнение, ако то бъде носено в столче за кола или е возено в детска количка.

В музея. Снимка: Photo credit: HoboMama / Foter / CC BY-NC-SA
В музея. Снимка: Photo credit: HoboMama / Foter / CC BY-NC-SA

* По-малко разходи – намаляват се разходите за купуването бебешки и детски аксесоари и дори лекарства, които биха имали за цел да намалят плача, коликите и безпокойството на бебето. Напълно е възможно и да отпадне купуването на количка. Нуждата от играчки, които да занимават детето, докато е самичко в леглото си, също би могла да отпадне.

* Ползи за семейството и обществото – майката има възможност да е по-активна у дома и в обществото. В случай, че се налага майката да се върне скоро след раждането на работа, носенето в слинг би ѝ помогнало да запази връзката с детето си силна. Както и да помогне на този, който се грижи за детето по време на работните часове на майката, да се справи по-лесно и да има по-близък и активен контакт и връзка с детето.

Отрицателни страни на бебеносенето

Негативните страни на бебеносенето са по-скоро субективни и свързани с личните нужди и предпочитания на майката и семейството ѝ.

Далеч от очите – далеч от сърцето“

До около 7 годишна възраст децата обичат родителите си безусловно. Децата са привързани и напълно доверяващи се на родителите си, независимо от обстоятелствата и начина, по който се грижат за тях. Това е заложено в природата им за да могат да оцелеят.

Ние обаче като родители е необходимо да се научим да обичаме децата си. Това се осъществява най-лесно чрез продължителен всекидневен контакт между детето и родителя.

Кенгурува майчина грижа

Кенгурувата майчина грижа е терапевтична разновидност на носенето на бебето в слинг при бебета родени преждевременно, с ниско тегло за гестационната възраст или с определени здравословни проблеми. Характерна особеност на този тип бебеносене е непосредствения контакта кожа-до-кожа.

Слинг в действие. Снимка: hudsonthego / Foter / CC BY
Слинг “в действие”. Снимка: hudsonthego / Foter / CC BY

Профилактика на тазобедрените стави

Правилното носене на бебето в слинг е чудесна профилактика против луксация на тазобедрените стави на бебето поради специфичната поза в която се поставя бебето – така наречената поза „жабче“. При вече настъпили луксации е възможно носенето в слинг да е част от терапията за възстановяване на ставите.

Автор: Яна Мицева – консултант по носене на бебето в слинг

————————-

Библиография:

1. Carrying Consultancy Handbook, Die Trageschule®, 2008

2. Benefits of Babywearing, AskDrSears

3. Kangaroo mother care: a practical guide, Световна здравна организация, 2003

4. Baby Carriers, Seats, & Other Equipment, International Hip Dysplasia Institute

————————-

* контактен плач – когато бебето бъде оставено само то започва да плаче с цел да “информира” този, който се грижи за него, че се нуждае от присъствието му. Това е биологично заложен рефлекс, който защитава бебето от изоставяне.
** рефлекс на Моро – наричан още рефлекс на стряскането. Когато бебето се стресне от силен звук разтваря широко ръцете и краката си и започва да плаче. Характерен е за новородените бебета и се запазва до около 4-5 месечна възраст.
*** хватателен рефлекс (палмарен рефлекс) – когато се докосне дланта на бебето, то затваря пръстите си около вашия пръст. Този рефлекс се запазва до около 6 месечна възраст на бебето.

Последна редакция: 5 февруари 2014 г.

One Reply to “Бебеносенето улеснява майчинството”

Споделете с нас вашият опит