Топло и удобно – бебеносене през зимата

Времето все още е топличко и меко. Радваме се на слънце и температури близки до 20 градуса. Но нека не се увличаме от това и да не забравяме, че вече сме ноември и зимата е почти на прага ни.

В настоящата публикация ще ви споделя някои идеи и хитринки за носене на бебето в слинг през зимата и как да ви бъде едновременно топло и удобно.

Photo credit: <a href="https://www.flickr.com/photos/44068064@N04/9629024161/">HoboMama</a> / <a href="http://foter.com">Foter</a> / <a href="http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/">CC BY-NC-SA</a>
Photo credit: HoboMama / Foter / CC BY-NC-SA
  • Носете бебето в слинга под якето си. Това е особено важно за по-малките бебета, които все още не се справят добре със собствената си терморегулация. Тук чудесна работа може да ви свърши както яке, което е с 1-2 номера по-голямо, така и специалните якета, пончота и грейки, предназначени за бебеносене. Ако детето ви е по-голямо, ходи самостоятелно и носенето му под вашето яке не е удачно бихте могли да използвате някое покривало за слинг, което да пази детето ви от дъжд, сняг и студ. Или просто да увиете допълнително детето с едно леко одеало или шал като най-простичък и леснодостъпен вариант. Носенето на слинга върху якето обичайно е неудобно и несигурно. Повечето връхни дрехи са обемисти и от хлъзгави материи, което се отразява на позиционирането и пристягането на носилото.
  • Пазете краката и ходилата топли! Уверете се, че дедето ви е с достатъчно дълги панталонки и чорапи, така че крачетата му да не остават голи на студа, докато е в носилото. Гетите (още известни и като легсове) също са чудесен  вариант, който предпазва краката. В идеалния случай е добре да са изплетени от вълна. Обуйте добре краката на детето, дори то все още не ходи – вълнени чорапки или меки пантофки – изборът е ваш! Винаги когато е възможно покривайте краката на детето със слинга или с вашата собствена връхна дреха.
  • Обличайте се на пластове. Не е особено трудно да прегреете докато носите бебето в слиг особено ако планирате да прекарате известно време на закрито. Обличането на пластове ще ви помогне по-бързо и лесно да се справяте с температурните промени без да се налага да сваляте детето и носилото. Например бихте могли да облечете топла жилетка над слинга и под якето.
  • Съобразете дрехите на детето с това, че то ще бъде носено. Не го навличайте! Вашето тяло помага на тялото на детето ви да запази собствената си топлина, дори го затопля допълнително. Това е особено важно когато носите детето под якето си. Намерете среден вариант при който краката и тялото му остават топли, но и не се поти. Шапка, ръкавици и шал са подходящи, когато детето е носено над дрехата ви – с тяхна помощ детето си запазва топлината по-дълго време.
  • Внимавайте с циповете, закопчалките и качулките! Никой не иска да бъде прищипан с цип или да се окаже с качулка в лицето. Тренирайте “на сухо” зимния си вариант на носене, вижте от къде точно минават закопчалките и циповете на дрехите ви и дали качулката на вашето яке не пречи на детето, което носите на гръб. При нужда поставете едно парче плат между детето и ципа, за да предотвратите инциденти. Прибирайте си косата под шапка, лента за глава или шал, вместо с качулката. Използването на чадър когато вали сняг или дъжд, също би могло да е удобен и удачен вариант, който предпазва главите и на двамата.
  • Погрижете се за собствените си крака! Снабдете се със здрави обувки с добо сцепление, които ще ви осигурят максимална стабилност на хлъзгав терен. Стъпвайте внимателно и не тичайте, за да не ви изненада някой невидим заледен участък. Добър вариант е и да използвате котки за обувки за градски условия. Може да разучите и пингвинската походка. 🙂
  • Носете ръкавици. Така ръцете ви ще бъдат топли и свободни за да можете да пазите равновесие и да реагирате бързо при нужда (виж предишната точка).
  • Не забравяйте основните правила при носене на бебето в слинг. Те важат с пълна сила и през зимата. Имайте добра видимост към главата и лицето на бебето си по всяко време, не затваряйте ципа на якето си докрай, така че детето да има достатъчно въздух.
  • Проверявайте често краката и врата на бебето колко са топли. Това е добър индикатор дали на детето му е студено.
  • Облечете и сложете детето в слинга непосредствено преди излизането навън. Така ще избегнете неговото недоволство и евентуално прегряване.
Яна Мицева – консултант по носене на бебето в слинг
Последна редакция: 5 януари 2016 г.

Споделете с нас вашият опит