Слингове от азиатски тип – мей тай, подеги, онбухимо

Слинговете от азиатски тип се делят на три основни вида – мей тай, онбухимо и подеги. В най-общ вид представляват правоъгълно парче плат с дълги ленти за презрамки.

И трите вида силно наподобяват раница. Детето е винаги във вертикална позиция. Има възможност да се върже отпред, на гръб, на хълбок. Голяма част от моделите могат да се използват още от раждането на бебето.

Мей тай (май тай)

Photo credit: Yana Mitseva
Photo credit: Yana Mitseva

Мей тая е най-известния тип сред азиатските слингове. Използва се от древността в Азия, като произхожда от Китай. В превод думата “мей” означава “нося на раменете”, а “тай” означава “лента, връзка”.

Представлява правоъгълно парче плат с презрамки и колан, изработени от мек и здрав плат. С помощта на колана се образува седалка под дупето на детето, което го прави изключително удобен и добре поддържащ. Двете презрамки помагат тежестта да се разпредели равномерно, така че да е удобно на носещия.

Онбухимо

Онбухимото идва от Япония. Става популярен през 40-те години на 20 век. Преди това японките предимно са използвали своите обита. Оби е колана на кимоното, който представлява дълго над 4 метра парче плат с варираща ширина.

Онбухимото обичайно се използа за носене на гръб. Много подобно е на мей тай. Основните разлики са в това, че вместо колан, който се завързва на кръста, има по една халка от всяка страна. Също така централното парче плат обикновено е с по-малки размери от това на мей тая. Някои от моделите имат твърда подложка за главата и за гърба на детето.

Подеги

Произходът на подеги е Корея. Отличава се с това, че централното парче плат е доста по-голямо от това на мей тая и презрамките са значително по-дълги. В традиционния си вид плата е достатъчно голям, за да може да обгърне тялото на майката. Подеги може да бъде красиво и стилно допълнение към дрехата й.

Често за изработката му се използват по-дебели и плътни платове, понякога е и ватиран. Много е подходящ за студено време, тъй като покрива напълно краката на детето.

Използването на по-дебели платове също така му дава допълнителна здравина, което го прави предпочитан за големи и тежки деца.

Също като онбухимото обичайно се използва за връзване на гръб.

Вариации на подеги са бей бей (bei bei) и хмонг (hmong), които могат да имат в допълнение твърда част, която да пази детето от вятъра.

Яна Мицева – консултант по носене на бебето в слинг

Споделете с нас вашият опит