5 основни правила за безопасно носене на бебето в слинг

СТЕГНАТО – нужно е слингът/носилото да бъде достатъчно стегнат/о, така че да е комфортно както на вас, така и на детето ви. Ако слингът е вързан хлабаво, е възможно бебето ви да се изхлузи. Това може да затрудни дишането на детето или да премести центъра на тежестта, така че да ви натежи на гърба и кръста.

ДОБРА ВИДИМОСТ – нужно е винаги да можете да виждате лицето на детето си само обръщайки поглед към него. Платът на слинга/носилото не трябва да покрива лицето, така че да трябва да го отместите за да видите бебето си.

 НА ЦЕЛУВКА РАЗСТОЯНИЕ – главата на бебето ви трябва да е възможно най-близо до брадичката ви, без да ви пречи. Трябва да можете да го целунете по главата или челото само с навеждане на главата си.

РАЗСТОЯНИЕ МЕЖДУ БРАДИЧКАТА И ГЪРДИТЕ – Бебето никога не трябва да бъде сгънато, така че брадичката му да опира в гърдите. Това би могло да наруши дишането му. Уверете се, че между брадичката и гърдите на бебето ви има поне два пръста разстояние.

ПОДДРЪЖКА НА ГЪРБА – в позиция „жабче“ бебето трябва да бъде носене удобно близо, така че гърбът му да бъде добре поддържан в естествената си извивка и коремчето и гърдите на бебето да са обърнати към носещия. Бихте могли да изпробвате дали бебето е достатъчно близо, като сложите ръка на гърба му и натиснете нежно – ако бебето ви не се изправя или приближава повече до вас, значи е достатъчно близо.

Превод и адаптация: Яна Мицева – консултант по носене на бебето в слинг
По идея на Kristy Butler и Becky Ward

One Reply to “5 основни правила за безопасно носене на бебето в слинг”

Споделете с нас вашият опит