Носене на новородено и малко бебе 0-3 м. в ергономична носилка

Имате или очаквате новородено или вече излязло от фазата на новородено пеленаче? Решили сте да бебеносите. Ето какво трябва да знаете за физиологията, безопасността и носилките, когато носите бебе от 0 до 3 месеца. На първо място тук с най-пълна сила важат T. I. C. K. S. и ABС правилата. Всички носилки и особености, които ще обсъждаме, важат за здрави доносени бебета. Преждевременно родени бебета или такива със специални нужди и здравословни проблеми имат специфики, които няма да коментираме в този материал. Новородено бебе се нарича бебето от раждането си до края на първия месец от живота му. То се ражда с някои анатомични и физиологични особености, които трябва да знаем и отчитаме при носенето на малкото бебе. В утробата то заема т. нар. ембрионална позиция с извито тяло и прибрани пред тялото ръце и крака. Тази позиция се запазва и в първите седмици след раждането. Малкото бебе има относително голяма глава спрямо пропорциите на тялото с все още слаби мускули, които да я движат и поддържат, съответно тя има нужда от подкрепа. Гърбът на бебето е извит във формата на буквата С (пълна кифоза) и носейки бебето, ние искаме да подкрепим тази поза, а не да изправяме ненавременно гръбначния му стълб. Краката на новороденото са естествено свити, сякаш образуват формата на буквата М. Това също е позиция, която искаме да запазим и подкрепим, тя е важна и като профилактика на луксацията на тазобедрената става. В слинга бебето заема естествено дълбок и тесен клек с извито гръбче. Когато носим, не упражняваме насилие да при даваме друга форма на тялото на малкото бебе. С времето то само започва да изправя гърба си, клекът му става по-плитък и по-широк. Тогава можем да включим и друг тип носилки, освен тези, които ще изброя в статията.

Когато носите новородено е добре да се упражнявате, да се уверите, че детето е със сменени пелени, нахранено, облечено с удобни широки дрехи от естествени материи. Никога не покриваме лицето и дихателните пътища на бебето с плат. То е винаги във вертикална позиция с лице към носещия. Поза “люлка” не се препоръчва. Важно е да затягаме/обирам равномерно плата около тялото на детето. Горният ръб/релса трябва да стига до долната част на ушната вида, държейки целия врат, да оформи хубава дълбока седалка от коляно до коляно. Избягвайте да поставяте навита на руло кърпа в горната релса, ако тя е хлабава. Отделете време, вместо това, да я затегнете хубаво. Употребата на neckroll създава излишен натиск около врата и главата на бебето. Главата на бебето трябва да почива на гърдите на носещия, може да я облягате странично, когато детето спи, тя не бива да види назад неподкрепена.

Кои носилки са подходящи за доносено новородено 0-1 м. ? Тъкан слинг шал, слинг с халки и еластичен слинг/някои хибридни варианти също. Можете да започнете да носите своето дете от деня на раждането му и да носите, колкото има нужда, при положение, че то е поставено правилно. След края на първия месец и при относително добър контрол над главата, може да се тества и регулируем слингов мех дай. В този материал няма да обсъждаме носенето на бебета под 3 м в ергономична раница, тъй като това не е препоръка, която давам на родителите.

Тъкан слинг шал – тъканият слинг шал и правоъгълно парче плат с определени размери. Повечето начинаещи започват с т.нар.базов размер слинг – това е размерът, при който могат свободно да вържат FWCC. Връзванията, подходящи за малко бебе, са еднослойни, подкрепящи равномерно и изцяло гръбначния му стълб и дълбокия клек на таза. С базов размер можем да връзваме във FWCC, а с 2 до 3 размера по къс шал от базовия – Kangaroo carry. Важно е да подберем и мек и тънък слинг, с който се борави лесно и който няма да дойде твърде плътен и трудно да обгръща малкото тяло на новороденото. Неподходящият слинг може само да ви откаже от една иначе благодатна дейност като бебеносенето. Добре е да започнем със слинг с плътност 190-250 гм2, с памук или памук и друг примес, с условието той да е вече омекнал. Може да се носи и в слингове с висока плътност, ако стоят тънки като усещане и са достатъчно очупени. Всъщност на втория ден от раждането на третото ми дете имах възможност за понося именно в доста плътен 328 гм2 ленен слинг, който, обаче, беше мек като масло и тялото на бебето въобще не се “губеше” в плата. Ако имате къс слинг, можете да имитирате връзване в слинг с халки – traditional sling carry или безшевен слинг с халки. Някои двуслойни връзвания като FCC, Front Double Hammock, inside-out coolest hip cross carry са неподходящи за малки бебета, тъй като поддържат по-широк, но плитък разкрач и е добре да се изчака поне до третия месец за тях. С тъкан слинг можем да носим своето бебе отпред, на хълбок или на гръб в rucksack carry. Последното изисква повече внимание и упражнения с малко бебе, така че е важно да сме овладели връзването в слинг достатъчно добре, за да си позволим да го правим. Съветвам хората да прибягват до носене на гръб с малко бебе само след консултация с консултант по носене на бебето и достатъчно тренировки.

Слинг с халки моят любимец. При избора на материя и плътност важат същите правила като при тъканите слингове. Рингът е лесен за поставяне, проветрив и много, много лесен за кърмене. Изискванията при позициониране са валидни при всеки тип носилка – подкрепа на гърба и таза, открити дихателни пътища и т.н. Рингът позволява носене отпред или децентрирано поставяне на хълбок.

Това беше първият вид носилка, в която носех първото си дете преди почти шест години, макар и да стартирахме малко неумело, меко казано.

Еластичен слинг шал и хибридни носилки еедн от вариантите, към който родителите посягат най-често. Недостатъкът на този тип носилка е, че тя позволява само трислойно връзване отпред (евентуално на хълбок). В един момент, при натежаване на бебето, материята провисва и вече не е комфортно. Повечето хора сменят еластичния слинг след 2-5-тия месец с друг тип носилка. Факт е, че се поставя лесно и има две основни връзвания за овладяване. Еластичния слинг често и запарва малко повече, поради многото слоеве плат.

Като алтернатива на еластичния, някои родители носат успешно в хибридни носилки от типа на Caboo, Palozzle by Tots bots и други. Те представляват по-структурирана версия на еластичния слинг шал.

След фазата на новородено бебе можем да включим и носенето в регулируем слингов мех дай. Детето трябва да може да държи главата си.

Споделете с нас вашият опит