Материи (блендове) на тъканите слингове

Материите, използвани при тъкането на слингове

Основен критерий при избора на подходящ тъкан слинг, освен размер, марка и плътност, е съставът на нашия тъкан слинг-шал.

Повечето начинаещи се спират на изцяло памучни слингове. В тази статия ще опиша накратко свойствата на популярните блендове/примеси, освен памука, използвани при изработката на машиннотъкани слингове (machine-woven wraps). Моля, имайте предвид, че качеството на материята зависи от множество фактори и винаги два слинга, дори с еднакъв състав и плътност, може да имат различни свойства (wrapping qualities). Свойствата на материята са разтегливост или еластичност (stretch, bounce, elasticity), гъвкавост (moldability), твърдост, мекота, пухкава или плоска нишка (stiff/cushy), гладкост или грапавост (grip/glide), както и текстурата може да е рехава, сбита, гладка или грапава и т.н. Затова не приемайте буквално написаното, а оценявайте даден слинг според множество характеристики, като примесите са само една от тях. Освен различни свойства спрямо мекота, разтегливост, стабилност, термоизолация, сцепление и др, блендовете имат и различни методи за поддръжка, като някои са съвсем непретенциозни (easy-care), касаейки пране, центрофуга, сушене и гладене, други имат нужда от по-нежни грижи, което ще опиша надолу. Като цяло при грижата за носилките е добре да се спазват инструкциите на производителя и да не се ползват агресивни препарати с избелващи агенти и омекотители.

Освен бленда, сплитката има значение за усещането на материята – дали ще е:
-плоска – базовата сплитка, най-популярна, разноцветни или едноцветни слингове, които са малко по-твърди в началото.
-диамантена – материята формира фигура на диамант, често разноцветни слингове, изначално меки.
-жакардова – всички слингове с “картинки”, които виждате, са направени по този начин – на жакардови станове. Голямо разнообразие от дизайни могат да се изобразят и варират по мекота, твърдост, дебелина.
-херингбоун (рибена кост) – V-образни форми вътре в слинга, мека, обемиста и доста гладка сплитка.
Памук – класика, напълно универсална материя, растителна тъкан. Повечето слингове съдържат изцяло или някакъв процент памук, макар че има и изцяло ленени, копринени и т.н. Лесен за поддръжка, не дразни кожата, подходящ за всякакъв климат и най-култивираната тъкан в световен мащаб. Повечето начинаещи неизменно минават през памучен слинг като първа носилка, а някои го подценяват силно. Памучните слингове са изначално меки (повечето) или изискват малко носене, за да се очупят. Памукът е проветрива материя, влагоабсорбираща, тънките памучни слингове с ниска плътност са чудесни за новородени и малки бебета, за по-тежки деца вече се изискват многослойни връзвания или по-висока плътност. Освен плътността, за усещането за стабилност, разтегливост, проветривост има роля и сплитката на слинга и колко гъсто е изтъкан – по-рехаво или по-сбито. Много памучни слингове са и нискобютджетни, което също е точка в тяхна полза. Перат се машинно до 60 градуса, центрофугират се, желателно на по-ниски обороти, някои понасят студена сушилня, но това не е задължително. Памукът се свива след първоначаното изпиране, като повечето слингове идват в loom state (един вид недовършени, след първото изпиране, нишките на материята заемат окончателно място), но някои са изпрани предварително и готови за носене. За съжаление, производството на памук е и едно от най-неекологичните, с употреба на много пестициди и водни ресурси, затова някои марки залагат на органичен памук. Всъщност, и сред памука има огромно разнообразие – италиански, египетски (мако), индийски, турски, ресан, непи и пр.

Лен  – една от любимите ми материи, заедно с конопа. Растителна тъкан, чийто две най-важни за мен характеристики са – добра поддръжка на тежко дете (много често такъв тип слинг е избор за пораснало проходило дете, но са подходящи и за малки бебета) и много добро поведение при горещина и влага, има охлаждащ ефект и поглъща влагата. Повечето ленени слингове имат нужда от малко повече носене, за да…заблестят, образно казано, тъй като в началото ленът е по-твърд. Но веднъж омекнал, слингът ще дава комфорт на носещия при тежки деца и в летните жеги. Ленената нишка е сравнително необемна, плоска, както копринената, и също като нея със слаба разтегливост. Затова за някои хора може тънък слинг с тежко дете да се усеща по-твърд или да се впива в раменете.
Ленът е склонен да се мачка, затова е добре да се глади, когато слингът е още влажен, а прането в пералня се прави на ниски градуси и обороти и на студено сушене. Доста марки тъкат и изцяло ленени слингове.

Коноп – моят любимец по свойства и екологичност. За мен етичната и екологичната страна в производството на слинговете е също толкова важна, колкото и при дрехите, храната и предметите от бита. Конопът расте бързо, изисква малко вода, устойчив е на суша, на болести и съответно не изисква толкова пестициди като памука. Конопът е топлолюбив и лесно се очупва при пране на по-висока температура около 60 градуса, понася сушилня и гладене, разбира се според указанията на етикета. Също много силна и здрава нишка, по-скоро пухкава и обемиста, а не плоска като лена. Повечето конопени слингове имат добър grip – сцепление – което означава, че плрастовете не приплъзват и не се разхлабват. Отличен избор за тежки деца и ако трябва да си имам един-единствен слинг, той ще съдържа коноп. Повечето конопени слингове изискват минимално носене, за да омекнат, а някои са си меки изначално.

Бамбук – макар да е естествена растителна материя, преминава през доста сериозна химична обработка, на някои етикети е отбелязан като вискоза (bamboo viscose). Хипоалергенен и антибактериален, поглъща ароматите, проветрив, поддържащ, мек. Идеална лятна материя, силно проветрива и попиваща влагата от кожата, три пъти повече от памука. Чудесен избор за слинг за новородено.

Вълна – животинска тъкан с отлични термоизолационни свойства, подходяща за топло и студено време, но и една от най-претенциозните откъм грижа нишки. В повечето случаи се пере на ръка с хладка, не се изстисква, а слингът се подсушава между две хавлиени кърпи. Иначе се получава степване на материята.

Вълнената нишка е обемиста и пухкава, слинговете са меки и не се впиват в раменете, имат разтегливост. Повечето хора приемат вълната като типично зимен бленд, но в определени проценти и плътности, тя може да бъде изолираща и охлаждаща и като лятна материя. Има различни видове вълна – мерино, кашмир (от специална порода кози), камиска, ангорска, алпака, агнешка, лама, викуня, як, овцебик др. Някои хора са чувствителни към тази материя и може да усещат боцкане или драскане. Вълната също е обект на етичен казус. Аз лично избягвам да нося вълнени слингове, но не отричам мекотата и топлината, уютното чувство, което създават те.

Коприна – една от най-здравите природни нишки, позната на човека повече от 5000 години, с широка употреба в много сфери на живота. Коприната е считана за луксозна материя не само в облеклото, но и при слинговете. Добива се от от пашкула, който обвива ларвата на черничевата копринена пеперуда. Копринената гъсеница създава пашкула, като готовите пашкули се сваряват, след което става възможно да бъдат размотани копринените нишки. Получената копринена прежда се използва за тъкане на платове, за бродерия и украса и тъй като влакното е много здраво, копринената материя има дълъг живот. Мекото сияние на копринения плат се дължи на формата на нишката – триъгълна призма, която отразява светлината под различен ъгъл. Копринената нишка е по-плоска, не така обемна, както например конопената или вълнената фибра. Това важи за специално отглежданите копринени буби за търговска цел. При дивата коприна, пашкулите се събират на ръка, изключително трудоемка дейност, и тя се счита за по-хуманна, тъй като вече няма какавиди вътре. Има и различни свойства. Употребата на коприна има и етична страна.

Поддръжката на материята изисква в повечето случаи пране на ръка, сушене на плоска повърхност без изстискване и усукване, без сушиня и гладене на ниска температура.

Коприната е много стабилна, подходяща за всякакъв климат, тъй като изолира влагата, няма почти никаква еластичност на материята. Суровата коприна има типичните „бобчета“ – неравности по повърхността си и няма блестящия ефект на култивираната коприна. Подходяща е за носене на новородени и на тежки проходили деца.

Коприва (ramie) – много здрава растителна нишка, добита от растения от семейството на копривата. Влагоабсорбираща и охлаждаща, подходяща за лятото. Доста подобна на лена – твърда и нееластична, но не се свива при висока температура. Пробвала съм такъв слинг само веднъж.

Сийсел (sea cell) – преработени водорасли. Счита се за летен бленд, поради охлаждащите и изолиращи свойства. Тези слингове са меки, универсални като възраст на детето, което можем да носим и сравнително добра диагонална разтегливост. Лесни за поддръжка.

Тенсел – лесна за поддръжка растителна преработена материя, добита от рециклирани дървесни трици. Слинговете с тенсел са меки и нямат нужда от очупване, не се мачкат и са отлично решение за топло време. Поради мекотата, гладкостта и известната еластичност са подходящи и за новородени, но в същото време тенселът е достатъчно стабилен и подкрепящ и за тежки деца, особено при многослойни връзвания. Тенселът има естествен блясък, като коприната.

Риприйв/Repreve – материя, добита от рециклирана пластмаса със спорна екологичност, предвид ресурсите, употребени за рециклирането. По начало е лесна за поддръжка – easy care, мека е и не иска очупване, поддържа добре тежки деца. Моят личен опит с този бленд се свежда до един слинг, който съм тествала.

Някои слингове имат добавка блясък – лурекс/глитър, който макар и красив визуално, е крайно неекологичен и др.

Съществуват и екзотики като milk fiber, rose fiber, kapok, aloe и др.

След всичко изписано дотук, бих искала да не завършим объркани, в чудене на това кой слинг да изберете, а просто да се впуснете в носенето и да експериментирате от собствен опит. Ако все пак се колебаете, в Библиотеката ще получите допълнителна консултация и възможност да пробвате богато разнообразие от плътности и материи.

Ето и една обща информативна статия за тъканите слингове.

Споделете с нас вашият опит