Лятно бебеносене

Честита Първа пролет. Навън взе да става топло, сваляме якетата и въпросите “Какво/как да нося своето дете в топло време?” заваляха.

Ще обърнем внимание на носилките като видове и състав на материята и отделно на облеклото на детето и носещия и някои обстоятелства.

Първо и най- важно е – слушайте си тялото и детето, следвайте здравия разум. След всичко, което ще прочетете, не очаквайте, че при температури от над 35 °С изведнъж, спазвайки препоръките, ще се почувствате като при 15°С. Няма панацея, а само облекчаване на усещането в жегите. И ако вече имате носилка, която е по-плътна, да кажем, не я сменяйте непременно, можете да си изкарате летния сезон и с нея с някои оптимизации. Всичко е индивидуално и зависи от Вашата и на бебето Ви топлопоносимост. Факт е, че някои хора си живеят чудесно при високи температури, а други много страдат, със или без бебеносене. Аз и моите деца сме от първите, фук-фук :), но все пак ще споделя някои идеи и препоръки за всички.

Видове носилки, подходящи за лятото

✔️Ергономична раница: със сигурност тук тънките до средни като плътност (200 до 300 гм2) слингови материи от памук, с примес от лен, бамбук, коноп, някои видове вълна, тенсел, сийсел са предпочитани пред канвас материята (вижте обобщена статия за слинговите материи) . Макар че има и тънки канваси, с които е приемливо. Основното запарване идва там, където се допират телата на детето и носещия, в зоната на колана и при презрамките. Добре е да изберем раница с по-малък колан или така в без структуриран колан. Някои хора избират и раници с мрежа на гърба. Аз смятам, че това е малко за успокоение на носещия, предвид факта, че основния дискомфорт е откъм корема и гърдите на детето, но все пак не е излишно. За мен оптимален вариант би била слингова раница (Isara, Lenny lamb, Kokadi, Neko, Huggyberry, Luna Dream, Little frog, Soul (имат и изцяло ленени уникално дишащи варианти), Buzzidil, Emeibaby, Easyfeel (моооже би малко по-плътнички идват за лятото), Bimbi, Natibaby) или слингова с мрежа (Chimparoo Evo е такъв модел, а самата ѝ мрежа е една от най-проветривите, силно я препоръчвам) . Раници от канвас материя с мрежа, които ги има на нашия пазар, са Physio carrier, Tula coast, Ergobaby, Love and carry, Lillebaby (последните забъркаха ужасен скандал с патенти и открито ги бойкотира). Трети вариант за раница през лятото са раниците “без колан”. Малко неправилно казано, защото си имат колан, но той не е уплътнен и структуриран или поне частично не е. Такъв тип са Integra (за лятото моделът Solar е фаворит), Little Bee слингови конверсия (все още несертифицирани) или Kaya Design (коланът има и твърда уплътнена част).

Слингова регулируема раница с мрежест панел Chimparoo

✔️ Онбухимо – структурирана носилка за носене на гръб, без колан през кръста, подходяща за самостоятелно седящи деца. Липсата на колан спомага да няма запарване в зоната на талията, а носенето на гръб намалява изпотяването при носещия. Любимо за лятото е моето изцяло ленено Соул онбухимо, но в Библиотеката разполагаме с добра колекция и на други марки. Често препоръчвам слинговите свиваеми онбухимо носилки на Лени ламб в тодлър и стандартен размер.

✔️ Слинг с халки – независимо дали нося новородено или проходило дете, това може би е носилката, с която най-често ще ме видите лятото. С подходящ бленд и плътност, рингът е идеалната лятна носилка – лек, компактен, лесен за поставяне и без много слоеве около тялото на носещия на детето за максимално проветрение. Имам няколко любими ринг от 100 % лен. В тази секция ще добавя и т.нар.воден слинг, направен от мрежеста и бързосъхнеща материя, за поддръжка на тялото на бебето във вода. Тук искам да отбележа, че това е помощно приспособление и НЕ се плува с него.

✔️ Тъкан слинг – насочете се към еднослойни връзвания без преходи на плат през тялото на носещия и детето, подходящи дишащи материи и евентуално къси слингове. Заложете на носене на гръб и на хълбок. Ето някои видове връзвания – FWCC, Kangaroo carry, Simple hip carry, Rucksack carry, RRRR, Robin’s Hip carry и др.

Последната ми любов е това “късаче” в размер 2 с морски водорасли в състава.

✔️ Мех дай – тук важат същите особености като при раниците. Мех дай носилките обикновено имат дълги и широки презрамки, които може да бъдат една идея по-запарващи, но ако са от проветрива слингова материя, отново са подходящи за топло време.

✔️ Еластичен слинг – предвид задължителните три слоя плат върху тялото на бебето, този тип слингове не са моят първи избор за лятото. И все пак и тук има нелоши варианти – бамбуковите слингове на Hannah baby и Joy amd joe и ултратънката Ergobaby Aura, Manduca и др. Все пак съм носила спорадично две юлски бебета и е възможно, но не и оптимално.

Нека поговорим и за облеклото на детето и носещия и някои други препоръки. Ето една стара, но актуална статия от блога ни.

Обличайте и Вие и децата Ви естествени дишащи материи. Памук, коноп, лен, дори вълна, коприна са чудесни варианти. Често държа бебето само по пелена в носилката или по боди с къс ръкав. Любимият ми магазин за еко-дрехи е Валдорфленд, където намирам много дрехи от органичен памук, вълна и коприна. Сайтът на Шушулка също има добри попадения. Шапки, слънцезащитни продукти, слънчеви очила, добра хидратация, ходене по сянката и избягване на най-горещите часове, а защо не и чадър-слънчобран, пулверизатор с вода за напръскване, охладена кърпа също са добри идеи. Носете повече на гръб и на хълбок.
И ако имате нужда от помощ и препоръки, на линия съм. Преятно и безопасно бебеносене.
Цвети

Споделете с нас вашият опит