Всичко за тъканите слингове

Всичко за тъканите слингове

Чували ли сте бебеносещите майки да говорят на един таен чужд език, използвайки думи като “ruck”, “Kokadi”, “double hammock”, „ребозо” и подобни и чудили ли сте се за какво точно говорят? А какво ще кажете за тези съкращения – DH, TIF, FWCC, TAS, RuckTUB, CCCB – объркват ли ви? Бебеносенето е един отделен свят, но дори само терминологията, която съпътства тъканите слингове, е доста объркваща със сигурност!
nonaНо имаме добри новини за вас – в този пост ще опитаме да разкрием мистерията около света на тъканите слингове, за да не се чувствате пришълци в този свят и надявам се, че по пътя ще откриете и красотата и магията на тъканите слингове.

Какво е тъкан слинг-шал?

Тъканият шал се нарича ТЪКАН, защото е направен на тъкачен стан (някои на ръка от умели тъкачи, други на машина от работник). Най-общо това е дълго парче плат, използвано за сигурно прикрепяне на вашето бебе към тялото ви. Платът осигурява нагаждане на формата и подкрепа, каквато никоя друга носилка не може, и е нееластичен (някои имат слаба еластичност), така че дори само един слой плат може да носи теглото, което вие самите бихте издържали. Техниките за поставяне на детето са това, което дава стабилност и сигурност, така че съветваме при носене на бебето да подхождате с внимание и да се упражнявате (както и с всяка друга носилка).

От какво са направени тъканите слингове?
Платът, от което е направен един тъкан слинг, не е плат, който ще намерите в магазина за платове, нито е нещо от типа DIY (направи си сам), освен ако нямате собствен стан ;). Това е „тъкан” плат и в зависимост от производителя, може да бъде рехаво или по-сбито тъкан, оплетка с диагонални нишки няма никакъв опън, може да имат леко приплъзване или стабилно захващане, повечето от тези разлики зависят от състава на нишките, които са използвани.

Много тъкани слингове са 100 % памук (Girasol, Dolcino и BB Slen са основно памучни). Други марки (Didymos, Kokadi, Oscha, Natibaby, др.) включват т.нар.примеси в добавка – памук/лен, памук/коноп, памук/бамбук, памук/вълна, памук/кашмир, памук/коприна или тройни примеси като памук/вълна/коприна.

Кои са частите на тъкания слинг?
Тъканият слинг има център (обикновено отбелязан с етикетче или друг маркер), така че когато поставите слинга до тялото си, да можете да го изравните. Слинговете също имат две дълги скосени страни, ръбове или „релси”. Тези релси са ГОРНА и ДОЛНА релса, в зависимост от това как сте поставили шала. Начинаещите често предпочитат слингове с две различни цветово релси – каквито често имат слинговете на ивици или „дъги”, които определено помагат на човек да се ориентира кое къде отива.

Друга важна част от слинга са „опашките” – късите подгънати краища на слинга. Това ще са частите, които оставят да висят, щом сте стегнали и вързали слинга.  Всяка марка има свое уникално заостряне на „опашките” – някои правят дълбоко заостряне, а други по-просто диагонално срязване и подгъване на слинга, трети дори са равни.

Бележка: Когато мерите своя слинг или купувате такъв от другаде, уверете се, че уточнявате размерите му, имайки предвид „опашката”.

Говорейки за размери….
Размерите на тъканите слингове често са един от най-объркващите аспекти за новодошлите в този „свят на тъканите слингове”. Не помага и това, че често оразмеряването е двойно – цифра и отговаряща дължина в метри. Да, метри!

В помощ при размерите е тази таблица със стандартна дължина на слинговете:

Размер 2 = 2.7 м.
Размер 3 = 3.1 м.
Размер 4 = 3.6 м.
Размер 5 = 4.2 м.
Размер 6 = 4.6 м.
Размер 7 = 5.2 м.
Размер 8 = 5.60 м.

Добре….сега какъв размер ми трябва?!
Необходимо е да изберете размера на вашия слинг според това какво ще правите с него. Прекрасното при тъканите шалове е, че има много опции за носене на бебето: отпред, на хълбок, на гръб, можете да носите новородено, тандемно носене на две или повече деца и т.н.

Вашият размер (височина, тегло) също има значение. Повечето жени могат да се справят с различните видове връзвания със слинг с размер 6 – 4,6 м., това се нарича вашият „базов” размер в случая. Ако сте плюс размер, бременни или имате по-голяма гръдна обиколка, може да обмислите по-голям размер слинг. Ако сте по-дребни – вашият базов размер би бил 5.

При задобряването в използването на тъкан слинг, доста бебеносещи избират за ползват слинг с един или два размера надолу от техния базов. Т.нар.”shorty”-слингове (размер 2-3) стават популярни сред тези, които са по-уверени и опитни в носенето, поради по-малкото плат, което ги прави по-лесно преносими, не се влачат по земята, когато връзвате детето в слинга на паркинга, бързи и лесни са и можете да използвате няколко вида връзвания, особено на гръб.

Как да се „омотаем” с тъкан слинг…
Тъканите слингове може би изискват най-много умения и усилия сред носилките за носене на бебета. Това не значи, че усвояването им е невъзможно, а че изисква търпение, сръчност и способност да следваш серия от инструкции от началото до края. Запомнете, вие поставяте детето си в този прекрасен плат и затова искате да го направите правилно и безопасно.

С практиката, ефективното поставяне на слинга става забавен и пристрастяваш процес. Но не се изненадвайте, ако първите три, четири или десет опита са провали – упорствайте. Чувството, че ръцете не ви сътрудничат и не отиват там, където ги искате, или борбата да задържите малкото съкровище да не се търкаля наляво-надясно, докато вържете парчето плат около вас двамата – това е напълно и 100% нормално за процеса на учене! Релсите ще се усукват, прехвърлянията ще отиват там, където не сте възнамерявали, ще стигате до средата и ще забравяте какво следва после, просто поемете дълбоко дъх, развържете слинга и започнете отначало…или изчакайте няколко часа и пробвайте отново! Не мисля, че някога съм срещала човек, който се е научил да връзва перфектно слинг от първия си опит!
Дали учите по-добре визуално (от снимки и видео) или сте повече учещ се от практиката, или пък ви допада ученето лице в лице от някой лично – има всякакви ресурси за вас. Pinterest е пълен с видео и инструкции за носене в слинг отпред, на хълбок или гръб, има Фейсбук групи, срещи с демонстрации и други. Просто знайте, че бебеносещите обичат да помагат на други бебеносещи!

И само няколко въпроса относно БЕЗОПАСНОСТТА:
-Носене на гръб НЕ се извършва с еластичен слинг. Тъканите слингове са единственият вид шалове, с които може да се носи безопасно на гръб (поради разтегливостта на еластичния шал, децата могат да се извият назад като дъга и да паднат от носилката).

-Убедете се, че правите дълбока и сигурна „седалка”, когато поставяте детето си в тъкан слинг, независимо от начина, по който го носите. Седалката е важен компонент от доброто и безопасно носене в тъкан шал.
-Когато се учите да носите на гръб, уверете се, че го правите над мека повърхност (диван, кресло, легло) или дори коленичили на пода, докато станете добри в този тип носене на бебето.
Добре е да имате за подкрепа някой, който да наблюдава и/или огледало наблизо, да ви помага да виждате какво става на гърба ви.

Как да се грижа правилно за тъкания си слинг-шал?
Първо, не се бойте да носите интензивно тъкания си слинг! Някои от тях може да изглеждат твърде скъпи или красиви за ежедневно ползване, но, всъщност, те са доста устойчиви и ще издържат изпита на живот с бебета и прохождащи деца, както и това да бъдат опъвани, извивани, мачкани и влачени наоколо. Бебето може да повърне върху вас, тригодишното може да реши,че слингът е много хубава носна кърпича, а съпругът ви, че това е прекрасна подложка за смяна на пелени. Не се безпокойте! Добрите новини са, че за повечето тъкани шалове, обикновена програма за деликатни тъкани на пералнята машина, със студена вода и ниска или никаква центрофуга, ще върне чистотата на шала и ще го държи в добра форма. Някои слингове, направени от коприна, вълна или кашмир, изискват по-специална грижа, включително ръчно пране, но са също толкова устойчиви, колкото другите блендове тъкани слингове.
С първото изпиране на шала, поради начина на тъкане, слингът може да се свие леко, но това е взето предвид от производителя при оразмеряването. Препоръчва се винаги да измерите дължината на слинга при закупуването му, независимо дали го купувате нов или употребяван (и все пак, имайте предвид евентуално свиване след пране).

Как да „очупим” нов тъкан слинг?
Понякога купувате слинг, който изглежда зашеметяващо красив, но когато пристигне, допирът до него е като твърдо одеало или перде. Няма страшно…тези слингове просто имат нужда от „очупване”. Някои лесни начини за омекотяване на тъкани слингове включват: оплитане на плитка, пране, гладене, спане върху него, седене върху него или ползването му като люлка/хамак от по-голямо дете. Някои хора го дават на приятел да го носи, ползват го за завивка, покривка за пикник или да прави сянка в колата. Общо взето всичко, за което влиза в употреба, омекотява нишките на слинга. И преди да се усетите, слингът ще е станал приятен, мек и пухкав, както сте се надявали. Все пак внимавайте да не повредите слинга, той е направен да устои на дърпане, товар, увиване и оплитане, но не и на остри неща като маникюр, ноктите на домашния любимец, бодли на растения и други неща, които нарушават цялостта му.

Важни термини, касаещи тъканите слингове
Релси: Ръба на шала по дължина. Те са подгънати по различни начини, двойно навити, плоски или на оверлог.

Опашки: Краищата на слинга, които могат да са отрязани по диагонал, право, заоблени.

Сплетка/оплетка: Начинът, по който е изтъкан един шал. Има много видове сплетки – плоска, жакардова, диамантена, др.

Седалка: Частта от слинга, където е дупето на детето. Долната релса на шала трябва да  е прибрана между крачетата на детето до нивото на кръста му, създавайки своеобразен джоб или седалка. Платът трябва да се простира от коляно до коляно, осигурявайки правилна ергономична позиция, поддържайки колената на детето по-високо от нивото на дупето му.
“Poppage”: Когато детето развали седалката и излезе от слинга, така че тялото губи опората на плата и се рискува безопасността. Затова оформянето на добра седалка е от ключово значение.
Pass: Всеки път, когато обвиете детето със слой плат, това е преход. Правете преходите си стегнати и подкрепящи.
Reinforced – подсилен: Релсите се пресичат върху тялото на детето повече от веднъж, за да подсилят връзването и са осигурят повече подкрепа.

Някои любими връзвания, които да пробвате:
Отпред:
FWCC Front Wrap Cross Carry
PWCC Pocket Wrap Cross Carry
FCC Front Cross Carry (предварително вързан плат за бързо вадене и прибиране в слинга на детето)
SCC Short Cross Carry
Kangaroo Carry

На хълбок:
HCC Hip Cross Carry
CHCC Coolest Hip Cross Carry

Back Carries:
Ruck TIF Rucksack Tied in Front (вариация: Tied Tibetan)
BWCC Back Wrap Cross Carry
SHBC Secure High Back Carry
DH Double Hammock
Публикувано с разрешението на   https://tucsonbabywearers.wordpress.com
Превод и адаптация: Цветомира Ангелова

 

 

Споделете с нас вашият опит