Бременност и бебеносене – мисия възможна и безопасна

Видели сте двете черти наскоро и вече знаете, че очаквате ново бебе в семейството? Може би вече порастващото ви дете или бебе все още е малко и се нуждае от близък контакт с вас , а бебеносенето е част от ежедневието ви? Не е необходимо да го преустановявате с наличието на бременност. Разбира се, има някои фактори и условия, които трябва да имате предвид и да подхождате с повишено внимание към тях. Но в повечето случаи, при една нормална нискорискова бременност и тяло, адаптиращо се постепенно към тежестта на наличното дете и на растящото във вас, няма противопоказания срещу носенето на дете в ергономична носилка.

В случай, че лекарят, следящ бременността, не е забранил изрично да вдигате/носите тежести, нямате проблеми с тазовото дъно, шийката или друго, напълно възможно е да бебеносите успешно и приятно своето дете през цялата бременност или докато желаете.

В този материал ще се опитам да събера и споделя своя опит от вече две бременности, в които бебенося непрекъснато.  Важно е да се отбележи, че аз имам опит, а тялото ми е адаптирано към процеса на бебеносене отпреди бременностите, когато също съм носила активно. Т.е.не започвам ударно с голяма тежест, без никога да съм го правила. Напротив, тялото постепенно се приспособява към увеличаващата се собствена тежест и тази на детето, точно както при спортовете и вдигането на тежести. Бих искала да ви призова, преди всичко да слушате тялото си и да уважавате и познавате собствените си граници и възможности. Ако нещо не ви пасва, не го правете, независимо дали става въпрос за бременност и бебеносене или друг аспект от родителството. Слушайте здравия разум, тялото си и не забравяйте, че активното физическо движение при здрава бременност, само ще ви помогне на формата и настроението.

И така, първият въпрос, който най-често получавам, е „До кога мога да нося детето си отпред?“. Обикновено това е индивидуално и отговорът е – докато не започне да ви пречи растящият корем. Т.е. поне до края на първия триместър е напълно възможно и комфортно. Може и след това, стига детето да е поставено максимално високо над корема и да не му тежи, съответно говорим за по-малко бебе, защото голямо и тежко дете няма как да се постави високо, без да пречи на носещия. През втората и сега през третата бременност, носех отпред до около края на четвъртия месец приблизително. Като аз винаги съм редувала позиции на гръб, отпред и на хълбок, видове носилки  и пр. Ако детето все още суче и иска да бъде в зрителен контакт с вас, позиция на хълбок също е много удачна.

За мен най-щадящо откъм тежест за майката, е носенето на гръб. Но за носещи, които това все още ги притеснява, поради липса на опит или друго, поставянето на детето на хълбок в слинг с халки или тъкан слинг, е много удобен начин на носене. Той позволява често и лесно сваляне и качване на вече проходило дете. Тук тежестта пада основно на едното рамо и малко или много тялото измества центъра си, което е възможен причинител на физически дискомфорт за носещия. Но отново е въпрос на предпочитания. През втората си бременност, след 4тия месец, бебеносенето с моя син, който тогава беше в периода 1,4 – 2 години, беше основно в слинг с халки и на хълбок. Прохладно през лятото, без увиване с много плат, лесно кърмене, бързо сваляне и качване, необемна носилка.

С третата си бременност, определено вече натрупах доста повече опит и умения и експериментирах с различни видове носилки и връзвания.

В началото, както споменах, поне до края на 4 месец, носех и отпред с раница, слинг, мех дай.

В последствие се прехвърлих на връзвания на хълбок и на гръб.

Ето няколко вида носилки и варианти за носене с тях, с които експериментирах по време на третата си бременност. Носеното дете е Люба – в момента аз съм в началото на осмия месец, а тя е на 2,6 г., тежи 10 кг.и е висока 83 см.

  • Слинг с халки – подходящ за носене на хълбок. Улеснява и кърменето.
Слинг с халки от ръчно тъкан слингов плат, Soul
Isara Philodendra ринг слинг и правилно поставяне на детето на хълбок, така че да не притиска корема

  • Тъкан слинг шал – подходящ за носене на хълбок и на гръб. На гръб има огромно разнообразие от връзвания, които не обхващат или притискат корема, с преходи на плат през гърдите за повече подкрепа, с връзвания под дупето на детето или платът минава под или над корема. Късите шалове са удобни и бързи, но пък дългите позволяват многослойни супер поддържащи връзвания за тежки деца, които за мен са безценни.
    Тук няма да изброявам всички видове връзвания и вариации, които са удобни, но ще спомена някои – Rucksack carry (TUB, Tibetan knotless), Double Hammock (TAS, TUB, Saltwater finish, Freshwater finish, Poppins finish), Giselle`s Back carry, Norwegian Wiggleproof, Shepherd`s carry, RRR, High back carry, Traditional sling carry и вариантите на хълбок – Robins, Poppins, Traditional sling carry.
Връзването е подходящо както за къс слинг, така и за тежко дете, защото е двуслойно и има преход през гърдите на носещия.
Shepherd`s carry с шал размер 4, Isara Philodendra
Двоен хамак – Double Hammock с дълъг слинг, базов размер 6, Pellicano baby. Супер поддържащо връзване с разнообразие от красиви финиши – Saltwater finish, Freshwater finish, с опция за още един преход през гърдите (CCCB) или връзване на рамото или под дупето на детето, ако слингът е къс.
Слинг размер 2 – Rucksack carry TUB – вързан под дупето на детето, вместо отпред на корема. Ако детето е тежко, е важно слингът да е плътен и с подходящ бленд, защото тежестта се поема основно от раменете, няма преходи през гърдите или “колан” през корема.
Tingegarden слинг, размер 2, плътност 230 гм2, памук, Ruck TUB.
Double hammock with saltwater finish – двоен хамак с много красив финиш и един от най-подкрепящите слингове, мек, плътен и невероятно красив, размер 7, Firespiral с лен. Ленът е една от най-подкрепящите материи за тежки деца.
Rucksack carry с тибетски безвъзлов финиш (tibetan knotless tie). Преходът през гърдите отнема от тежестта за раменете и не притиска корема.

  • Ергономична раница – в един момент, при вече доста растящ корем, трябва много правилно и внимателно да се позиционира коланът на кръста, който вече не е на кръста, а обикновено се поставя или под корема (по мое мнение по-неоптималния вариант) или над корема, точно под гърдите. За мен, със сравнително малък корем дори и в осми месец, това е много удобно, но много носещи усещат притискане и неудобство. Експериментирайте и установете своята оптимална позиция. Аз установих, че раници като Integra baby и Little bee, които нямат твърд и структуриран колан, много добре ми пасват на бременното тяло при носене на гръб.
Прецизното и високо поставяне на колана над корема, не го притиска и не създава дискомфорт. Раница Lenny lamb basic,тодлър размер
Интегра няма твърд структуриран колан и много добре пасва на тялото ми.
LennyUp регулируема раница и корем в началото на седмия месец.
Със слингова Исара тодлър на гръб в петия месец.

  • Онбухимо – онбухимото е традиционна японска носилка, наподобяваща раница, чийто модернизиран вариант е с презрамки и катарами, като при ергономичната раница, но без колан за кръста. Има, разбира се, и вариант с халки и дълги слингови опашки, който напомня оригиналът на носилката. Важно е да се отбележи, че този тип носилка, е основно за носене на гръб и детето, което се носи, трябва да може да седи стабилно и да държи добре торса и главата си. Носенето в онбухимо позволява високо поставяне на гръб и децата обикновено се радват на това. Важно е да намерите своя sweet spot, в който носилката оказва минимално напрежение в раменете, тъй като цялата тежест се разпределя там, поради липсата на колан. Именно липсата на колан го прави толкова удобно и предпочитано носило за бременни.
Липсата на колан е удобство за растящия корем.

Носене с мех дай Soul в първите месеци на бременността.
  • Мех дай – мех даят също е прекрасна опция за носене на гръб, а с дългите му опашки-презрамки, може да се правят чудесни финиши, минаващи през торса за допълнителна подкрепа и отнемане на тежест.

Отново подчертавам, няма универсално удобна и подходяща носилка. Всичко зависи от физическо състояние, лични предпочитания и куп фактори. Експериментирайте и открийте вашето нещо. Не насилвайте тялото си и се наслаждавайте на активна и здрава бременност.

Споделете с нас вашият опит