Бебето ви е с рефлукс? Опитайте контактът кожа-до-кожа

Контактът кожа-до-кожа намалява производството на хормоните кортизол и соматостатин при бебетата, които пък са свързани с регулацията на храносмилателните хормони гастрин и панкреозимин. Това подобрява храносмилането и усвояването на хранителни вещества от стомаха, намалява стомашно-чревните проблеми, възстановява правилната работа на храносмилателната система.

Освен регулирането на храносмилателния тракт, вертикалната позиция и окситоцина, който се освобождава естествено при контакта кожа-до-кожа, помагат да се намали усещането за болка при бебето.

FrankGuido / Foter / CC BY-NC

Ползите от контакта кожа-до-кожа са регулирани чрез нервната система и хормоните, независимо от избора на майката да кърми или да храни с адаптирано мляко.

За да има оптимален ефект и успокояване на бебето от рефлукса е нужно да държите бебето до гърдите си кожа до кожа, с рамене върху или над гърдите ви за поне 60 минути без прекъснане, толкова често, колкото е възможно. Ако е необходимо се завийте с нещо или облечете широка тениска отгоре, за да ви е комфортно.

Контактът кожа-до-кожа дава добри резултати и при бебета с колики.

Повече за това какво представлява рефлукса, бихте могли да прочетете ТУК.

Източник: NüRoo

Превод и адаптация: Яна Мицева

2 Replies to “Бебето ви е с рефлукс? Опитайте контактът кожа-до-кожа

Споделете с нас вашият опит