Бюджетно бебеносене

Бюджетно бебеносене

Независимо дали сте нови в областта на бебеносенето или вече имате опит с носене на своето дете, неизменно стои въпросът за избора на носилка и нейната….цена. Дали сте минималисти и практици и предпочитате да изкарате периода на бебеносене с една-две носилки или сте маниаци-колекционери, казусът с бюджета си стои. От престоя си в групите за носене на бебета и деца в последните няколко години, едно погрешно и масово схващане ми се набива ярко пред погледа, откровено ме дразни и бих искала да го опровергая, и това е, че бебеносенето едва ли не е скъпо и елитарно удоволствие за ценители и за да си „истински бебеносещ“ трябва да носиш в носилка да минимум 200-300 лв. Това не само не е така, но и създава един неприятен имидж на общността, който просто не е адекватен. И в миналото, и днес, бебеносенето има изключително практическо значение. Като всякакви категории продукти, и тук има неща да всеки вкус и джоб. Не по-различно е от мобилните телефони, дрехите, обувките и пр. Има различни ценови категории, качество и произход на продуктите, които обуславят цените им.

В тази статия бих искала да предложа различни варианти за бебеносене при ограничен бюджет, с уговорката, че все пак понятието е субективно и винаги някой може да се захване и да каже, че за него нещо е твърде скъпо или твърде евтино. Ще говоря основно за опциите с търговски продукти, които са сертифицирани за безопасност и са ергономични. Самоделни носилки, реплики  и неергономични тип “кенгуру не са включени .

И така, след като средната цена за качествена нова ергономична раница или слинг е от 200 лв. нагоре, тук ще ви занимая с варианти грубо казано под 150 лв, а ще спомена и  неща съвсем в долната граница.

 • Ще започна с любимото ми и най-щадящо семейния бюджет решение, а именно – подаръкът! Дали покрай самото раждане на детето, покрай погача, рожден ден, имен ден или някакви празници, обикновено близки, приятели, колеги често правят задруга за общ бебешки подарък. Ето отлична възможност да пратите на приятелите си с линк с мечтаната раница или просто да кажете, че искате „подарък в пликче“, който да преобърнете в нова носилка за бебето. Много хора не знаят какво точно ще ви бъде полезно и е добре да бъдете конкретни и директни. А те ще се радват да ви подарят нещо практично, а не „прахосъбирачка“.
 • Планирайте и спестявайте. Макар че не звучи точно като съвет за бюджетна носилка, но внимателното заделяне от бюджета всеки месец на символична сума, дори още преди раждането (все пак повечето бъдещи родители имат поне 6-8 месеца време да се подготвят за бебето) е добър вариант. Ако се ориентирате още през бременността си към бебеносене, ще имате няколко месеца, в които да обмислите и съберете средства за една качествена носилка. Ако заделяте 8 месеца по 20 лв на месец, ще ви осигури покупката на хубав слинг или раница и няма да „събори“ семейния бюджет с крупна сума наведнъж.
 • Втора ръка – пазарът на употребявани носилки в България все повече се разширява и разнообразява, а опциите от чужбина, дори въпреки добавената сума за транспорт, също не са за пренебрегване. В българските и чужди групи е пълно с употребявани, но запазени тъкани слингове в диапазона 40-100 лв, ергономични раници втора ръка под 150 лв., мех дай и онбухимо. Тук вече е въпрос на следене и късмет да попаднете на подходящите носилки. Можете съвсем спокойно да се сдобиете с раници от калибъра на Тула, Боба, Исара, Лени ламб, Фидела, Соул на цени от 100-120-150 лв, разбира се някои са по-запазени, други по-употребявани. Често и библиотеките за слингове правят разчиствания, когато подновяват носилките си, и пускат раници и слингове на цени под 50 % от пазарните за нови носилки.
 • Намаления и разпродажби– повечето марки около празници, седмица на бебеносенето или черен петък също намаляват продуктите си с 20-80 %. Следете сайтовете и страниците им. Някои марки, като полската Little frog намаляват с 20-30 % продуктите в аутлет секцията си веднъж или два пъти в месеца. Други пускат тематични намаления само на ринг слингове, конкретна серия слингове, правят clearance разпродажби, ако пускат нови колекции. Други пускат и безплатен шипинг в определени дни, което също спестява от цената на носилката.
 • Аутлет секции и second quality – също добър вариант, някои от продуктите в тези секции са с по 20-40 % по-ниска цена от тези първо качество. Второ качество носилки са безопасни за носене, но имат малки козметични дефекти, които не компрометират безопасността на носенето – обезцветяване, пропусната нишка, др. Little frog, Lenny lamb, Soul, Easy feel и много други имат п секция за носилки второ качество. Често въпросният дефект е незабележим.
 • Бюджетни марки и basic колекции – някои производители сами по себе си правят носилки с ниска цена, а други имат колекции, които са в раздел базови, обикновено едноцветни, памучни модели. Без претенция за всеобхватност, но ето някои марки, които имат бюджетни решения за слингове, ергономични раници и мех дай носилки:

-Yaro – холандска марка тъкани слингове, чийто най-базов модел памучен тъкан слинг е абсолютен победител като цена – 29 евро за размер 6. Много от другите модели на Яро също са в диапазона под 150 лв, а ако намерите втора ръка, не е невъзможно да се сдобиете с тъкан слинг с по-специален бленд – лен, коноп, вълна, коприна, сийсел, също на цена до 100 лв. Един от любимите ми тъкани шалове беше именно едно бюджетно конопено Яро, закупено втора ръка от една от бебеносещите групи.

-Little frog – повечето тъкани шалове в сайта на полската марка са в диапазона 40-70 евро. А втора ръка в България съм виждала обяви за размер 6 и за 50 лв.

-Girasol – това е популярна и бюджетна марка ръчно тъкани слингове, чиято цена нови също е под 200 лв., а в международните групи може да се намерят втора ръка и за половината от пазарната им стойност.

– Soul – индийска марка слингове, чиято цена варира също под 150 лв в зависимост от размера.
-Lenny lamb, Neko, Fidella, Kokadi, Liliputi и много други имат basic серии, които също влизат в графа „бюджетни“ носилки. Тук има разнообразие от слингове, раници, онбухимо, мех дай, ринг слингове.

-Integra baby също е бюджетна опция.
-Ellevil
-Раници от марките Love and carry, Алое и Гусльонок също имат ниска пазарна цена, 95-150 лв, а употребявани може и на половин цена да се закупят.

 • Слингове с халки и еластични слингове – по правило тези варианти на ергономични носилки често са с по-ниски цени от раниците и тъканите слингове. Има съвсем евтини еластични слингове, особено втора ръка, които са на цена 20-30 лв. На същата цена може да се намери и прост памучен ринг слинг, а на малко по-висока 40-80 лв.и ринг слинг от жакардов слингов плат (Соул, Литъл фрог и др). Важно е да се отбележи, че еластичните слингове рядко могат да послужат през целия период на бебеносене, особено твърде бюджетните варианти, тъй като имат определена товароносимост, и то по-ниска от тъкан слинг, и след определени килограми на детето провисват и създават чувство за тежест и дискомфорт при носещия. Същото важи и за памучните слингове с халки, които не са от слингов плат, при тежки деца, платът се врязва в тялото на носещия и натежава значително.
 • Макар и не точно като бюджетна опция, но все пак начин да се сдобиете с носилка за известно време, докато се ориентирате или спестите, е ако имате новородено, да се възползвате от безплатен наем, който някои библиотеки предлагат.
 • Схеми за подпомагане на родители с новородени или “Вземи своя първи слинг” – някои марки имат опция за закупуване на първи слинг в базов модел на половин цена или безплатно, ако това става със сътрудничеството на вашата местна библиотека за слингове, например. Joy and Joe, Firespiral, а вероятно и други имат подобна възможност.
 • Също така винаги има отзивчиви родители, които вече не бебеносят, но биха ви заели своя, в момента ненужна носилка, за няколко месеца. Това важи и за приятелки и познати.
 • В България някои онлайн магазини въведоха и опцията за закупуване на носилка на изплащане. Макар реално това да не е по-евтин вариант, все пак разсроченото плащане е натоварва рязко семейния бюджет.
 • И не на последно място, не забравяйте, че винаги можете да спечелите носилка в някой Giveaway ;). Много онлайн магазини и производители редовно пускат игри с награди, където на случаен принцип се избира победител. В България не малко бебеносещи разхождат сладко-сладко своите деца в спечелени носилки.

Надявам се, че съм успяла да ви покажа, че варианти за бебеносене при ограничен бюджет не липсват и е въпрос на малко усилия и проучване да се сдобиете с бюджетна носилка, с която да носите своето дете.

 

 

Споделете с нас вашият опит