Displaying 1 - 10 of 90 entries.

Бременност и бебеносене – мисия възможна и безопасна

 • Posted on January 17, 2018 at 16:02

Видели сте двете черти наскоро и вече знаете, че очаквате ново бебе в семейството? Може би вече порастващото ви дете или бебе все още е малко и се нуждае от близък контакт с вас , а бебеносенето е част от ежедневието ви? Не е необходимо да го преустановявате с наличието на бременност. Разбира се, има някои фактори и условия, които трябва да имате предвид и да подхождате с повишено внимание към тях. Но в повечето случаи, при една нормална нискорискова бременност и тяло, адаптиращо се постепенно към тежестта на наличното дете и на растящото във вас, няма противопоказания срещу носенето…

Видео ревю на софтшел яке за бебеносене Екатрин

 • Posted on December 9, 2017 at 14:15

Ревю на софтшел яке за бебеносене Екатринhttps://youtu.be/ThQAGt3EVFM

Тандемно бебеносене

 • Posted on November 26, 2017 at 12:18

Носене на две деца в тандем – тандемно бебеносене

Току що са ви се родили близнаци и сте научили за предимствата на кенгуру грижата или пък ежедневието ви налага да се справяте сами с две нуждаещи се от грижа и близост бебета. Или пък сте се сдобили с породени деца с малка или по-голяма разлика, едното иска близост, другото също често се уморява, ревнува или просто иска да сподели момента на гушкане с мама и бебето, след като е потичало из парка. Някак разбирате, че има и опция за носене на две деца едновременно. Да, възможно е и няма да приличате на двугърба камила. Предизвикателство е, несъмнено, и изисква усилия и тренировки. Но може да улесни или спаси буквално дните ви.

Независимо дали носите едно или две деца (близнаци или разновъзрастови), TICKS правилата за безопасност важат във всеки случай http://www.fairyknot.org/blog/main/5-pravila-za-bezopasnost-slingove/

Тук повече от всичко важи и правилото, че всичко е индивидуално и в движение ще трябва да установите кое работи най-добре като видове носилки и видове връзвания. Няма универсални носилки, нещата се променят с възрастта на децата. Това, което може да е работило при новородени, може да не е съвсем комфортно за носещия или да не е удобно при пораснали деца, които искат бързо сваляне и слагане в носилката. Когато практикувате тандемно носене, добре е да усвоите уменията да поставяте правилно децата първо поеденично и тогава да ги носите едновременно.

Моят личен опит е свързан с тандемно носене на двете ми деца, с разлика от точно две години. При разновъзрастови деца, по-голямото ще бъде сваляно и поставяно по-често в носилката, тъй като то обикновено иска да тича и играе. Също така то е и по-стабилното като скелет и мускули, може да бъде носено на гръб по-смело и от неопитен носещ. При близнаци развитието на двете деца е успоредно и трябва да се има предвид опитността на носещия, при много малки бебета носенето на гръб в тъкан слинг не е препоръчително, тъй като изисква доста майсторство, а носенето в раница се препоръчва след поне 6 месеца или при стабилен седеж. Добре е умението за носене да се овладее с едно дете преди да се носят две. Често друг родител може да поема носенето на едно от децата, така че тандемното носене може да бъде комбинирано с ползването на количка или партньор.

Ще ви разкажа за моите комбинации и впечатления, а колежката ми – консултант по носене на бебето и майка на близнаци, Ирена Илиева от Double Bubble Twin Mom ще допринесе със своя опит в частта за тандемно носене на близнаци.

Приятно носене и приятно четене. И не забравяйте правилата за безопасност ;)!

Тандемно носене в еластичен слинг – това е опция, която би била възможна основно за близнаци с ниско тегло, тъй като повечето еластични слингове са стабилни с деца до 7-9-12 кг. Това е опция, която аз НЕ препоръчвам. Близнаците често се раждат с ниско тегло и недоносени. Като такива, те имат нисък мускулен тонус и почти никакъв контрол на главата и врата. За да бъде достатъчно подкрепящ, еластичният слинг шал трябва да обгръща тяото на детето с три слоя плат, което при близнаци и тандемно носене не може да се случи. Съответно подкрепата за две деца, които имат нужда от наистина стабилна носилка, не е оптимална. Като цяло връзването едновременно на две едновъзрастови деца в една носилка, за мен не е добра идея, тъй като изисква повече усилия, майсторство и увеличава риска от грешки, а при случай на нужда от вадене, трябва да се развали цялото връзване и да се връзва наново. Връзването на две деца в един тъкан слинг, може да бъде опция при разновъзрастови деца, като може да се направи и по начин, по който едното дете да остане в носилката, а другото да слезе. Друго нещо, което трябва да се има предвид, е че носилките се тестват за носене на ЕДНО дете, а не на две и препоръките за безопасност важат при носене на едно дете. Да, чисто като товароносимост в килограми, повечето тъкани слингове могат да издържат теглото и на възрастен човек, но за мен тандемното носене в един слинг е за опитни носещи, за редки случаи и за деца на различна възраст. Аз съм опитвала подобен вариант с двете си деца рядко вкъщи. Вероятно с близнаци, които са на едно ниво на развитие, би могло да се получи, щом носещият натрупа опит.

Чудесен вариант за близнаци, още от новородени, е носенето им в два ринг слинга, всеки на хълбок или леко децентриран. Едното дете може да бъде сваляно от едната носилка без да се обезпокои другото, ако то евентуално спи или не желае да слиза от носилката.

При носене на близнаци в слинг(ове) от начало е възможно те да бъдат поставяни отпред леко децентирани или на хълбок. В последствие или с разновъзрастови деца, опция е едното дете да е отпред, а другото на гръб. За близнаци съществуват няколко специални носилки от типа на TwinGo carrier – https://twingocarrier.com/Q , като в него е възможно и разновъзрастови деца да се носят. Условието е детето на гръб да е способно да седи самостоятелно. Носилката представлява две раници, които се закачат една към друга.

При моите тандемни носения малкото дете, в случая дъщеря ми, е била отпред, а голямото на гръб в повечето случаи, но не винаги. Причини – малкото суче повече и спи през повечето време, а голямото иска да гледа, иска често да слиза (понякога на всеки 10 метра) и е с по-голямо тегло, което, естествено, на гръб не се усеща толкова.

Предпочитаната носилка за мен за детето отпред е била слинг – еластичен, тъкан и малко по-нататък и мех дай или ергономична раница.

Голямото дете на гръб, обикновено носех също в слинг – често къс размер 3 или 4 със rucksack carry. Любимо връзване за дете на гръб ми е double hammock, което е наистина стабилно, но има преход на плат през гърдите на носещия (chest pass) и ако голямото дете пожелае да слиза скоро, това налага малкото да бъде свалено, за да се свали и голямото, така че рядко комбинирах това връзване при носене на две деца. Най-често детето на гърба ми е било поставяно в ергономична раница или мех дай слинг. Обикновено поставям първо детето отпред и после това на гърба, в раница с бързо закопчаване. Добър вариант, особено за ходещи деца, е детето на гръб да се носи в онбухимо, така поставянето е още по-бързо, а няма и колан, който да пречи и да се припокрива с колана на друга раница, слинг или друга носилка отпред.

Свободата и ограниченията в тандемното носене произтичат от възрастта на децата, уменията и личните предпочитания на носещия и разбира се, при стриктно следване на правилата за безопасност. Ако се колебаете как да започнете пътешествието в света на тандемното носене, можете да се свържете с консултант по бебеносене, който да ви даде насоки и носилки за тренировки.

При тандемно носене, логично тежестта на децата е увеличена и е много важно те да бъдат позиционирани добре и стегнато, за да не тежат на носещия. Често съм носила деца с общо тегло над 20 кг, а в момента те тежат общо 25 кг и са на 2,1 и 4,1 г.и все още ги нося в тандем, макар и за кратки разстояние и рядко.
По-долу ще видите видео с някои връзвания и списък с интересни канали и блогове за тандемно носене.

Фейсбук група за тандемно бебеносене – https://www.facebook.com/groups/tandembabywearing/?fref=ts

Каналът на LaKeta Kemp Tandem Trouble – https://www.youtube.com/channel/UCPZ8zd8pzmHjrJEjUG-Fwfg и частта за тандемно носене на близнаци – https://www.youtube.com/playlist?list=PL77o-k-o63heHhrEYz-iySuT_TLzXMUeb

Блогът на LaKeta Kemp – https://tandemtrouble.com/

Twinmommy101 в YouTube – https://www.youtube.com/user/twnmmy101vids

Плейлист в канала на Wrap you in love с видео за тандемно носене с разновъзрастови деца  – https://www.youtube.com/playlist?list=PLMhpQ6vlEszXQCXfz-2bhctyu070ZUgpl

Каналът на Marley Clark – майка на близнаци – https://www.youtube.com/channel/UCs-mrUvBacKvKy18Lg5TLjw

 

 

 

 

 

 

Ревю на ергономични раници Неко/ Neko slings baby carriers review

 • Posted on July 12, 2017 at 11:17

От почти година съм горд собственик на цели четири носилки, ергономични раници от слингов плат, на турската марка сертифицирани ергономични раници и слингове Neko Slings.

Неко е първата и единствена регистрирана търговска марка в Турция, която произвежда тъкани слингове и раници от 2012 г.насам.
Ето какво казват Неко за себе си:
„Името „неко“ означава „котка“ на японски. Ние сме вдъхновени от това как майките котки носят своите котенца естествено и с грижа. Носенето на малките е инстинкт. Нашата главна мотивация е да дадем възможност на майките да носят своите бебета със същата лекота и инстинктивна елегантност.
Нашата история започна с продукцията на еластични слингове и покривала за бебеносене. Станахме силни и с производството на нашата линия тъкани слингове през 2015 г. и появата на наши дистрибутори в Европа. Имаме отлично качество и отличаващи се ориенталски елементи в шарките на нашите продукти, произведени в Турция с висококачествени нишки и станове. Ето защо древните цивилизации по нашите земи са наше вдъхновение в търсене на точните имена на колекциите ни.
Сертификацията е важна за нас и работим единствено с GOTS сертифицирани нишки и станове. Работим с професионален екип на всеки етап от производството. НАшите продиукти се тестват от различни консултанти и тестери и ние силно държим на отзивите за нас.“

Първити опити с Неко тодлър, все още леко голяма.

Набраният плат под детето и недоброто сгъване на крака в коляното, показват, че носилката все още е леко голяма за Люба.

Първите раници, които марката пуска на пазара, са само тодлър размер, това, което по-надолу в ревюто ще наричам умален тодлър. В последствие, по желание на множество клиенти, марката произведе и раница стандартен размер и съответно уголеми малко тодлър носилките си. Всички раници на Неко са направени от техните собствени тъкани слингове от органичен памук или памук и бамбук, изключително меки и проветриви.
Първата раница, която взех за Библиотеката, беше слингова тодлър раница Neko Smyrna Leaf Dark, която е от първите им тодлъри или умалените. Бях изключително впечатлена от мекотата на слиговия плат и колко естествено обгръща тялото на детето. В последствие се сдобих и с два техни слинга. След това добавих към колекцията на библиотеката още две тодлър раници – една тодлър от умалените Neko Smyrna  от 100 % памучен жакардов слингов плат и една тодлър от памук и бамбук от новите уголомени тодлъри Neko Lokum Mint . Добавих и стандартен размер Myra Gold.
Носилките на Неко имат добре подплатени презрамки, със средно твърда подплата. Презрамките се носят успоредно и не се кръстосват, имат PFAs ремъци за оптимално регулиране. Имат и качулка, пришита към панела, която не се маха. Коланът е с естествен овален контур. Регулирането е интуитивно и много лесно и бързо. Ако с една дума трябва да асоциирам носилките им, то тя е „мекота“ заради хубавия слингов плат, който използват.
Накратко ще ви покажа размерите на различните раници.

  Височина на колана в най-високата точка Ширина на седалката Височина на панела Дебелина на презрамките
Стандартен размер 12 см 35 см 42 см 3 см
Умален тодлър размер 12,5 см 43 см 45 см 3 см
Тодлър размер

 

12,5 см 46,5 см 47 см 3 см

Разликата между двата тодлър размера раници.

Стандартен размер Neko Myra Gold

Умаленият тодлър размер

Дебелина на презрамките 3 см

PFAs ремъци за оптимално нагласяне на носилката


С раниците съм носила основно дъщеря си в периода 1,4 г. 7,900 кг, 74 см до сега, когато е на 2 г., 9,200 кг и 79 см. В началото започнах да я нося в умаления тодлър Neko Smyrna Leaf Dark, който не и беше оптимален, но пък стандартният размер беше по мярка и все още е оптимален за нея. Умаленият тодлър започна да и става при ръст 77 см някъде, като производителят препоръчва, че е подходящ за деца с размер 76-104 см. Носила съм в този умален първоначален модел на тодлър раница и сина ми, когато беше на 3,9 г.и макар и не от коляно до коляно, имаше задоволителна подкрепа и позиция на краката, а панелът стигаше почти до врата му.

Разбира се, при мерките и възрастта на сина ми (4 години, 99 см, 15 кг.), новият уголемен Неко тодлър с бамбук, който имам, се оказа оптимален и безкрайно удобен, особено в горещото време лятото. В момента този тодлър все още не пасва на Люба, която е 79 см, и по наблюдения от други деца, ще е приложим, когато достигне ръст поне 83-85 см. Намирам раниците на Неко за отличен избор при бебеносене през лятото (и не само).
Можете да видите и тандемно носене с Неко в действие в различни комбинации от носилки – тъкан слинг шал и друга ергономична раница.

English version below….

For almost an year I am proud owner of four ergonomic full-buckle wrap conversion baby carriers of the certified Turkish brand Neko Slings.

Neko Slings is the first and only registered trademark in Turkey who manufacture woven babywearing goods since 2012.

Our name “neko” means “cat” in Japanese. We are inspired by how mother cats carry their kittens naturally with ease and care. Babywearing is instinctive. Our uniqe motivation is to ensure nmothers to carry their babies with the same ease and an instinctive elegance.

Our story begins with the production of strechy slings and sling covers. We grew stronger with the addition of manufacturing of our own line of woven wrap slings starting from 2015 and distributorships and retailers in Europe. Our distinctive quality that parts us with most, is the quality of our thread and weaving. Our line of sling collections that has a tempting sensation of oriental vibe, has been manufactured in Turkey with the utmost quality of thread and weaving. That is why ancient civilizations have become our muse in our search to find the right names for the collection.

Certification is particularly important for us. Thus, we only work with GOTS certified thread and use GOTS certified looms. We work with fully professional team at every stage of the production. Our products are being shipped to babywearing consultants and testers. We care deeply about their feedback.

The first carriers Neko which produced are only toddler sized soft-structured carriers and below I will relate to them as the smaller toddler sized ones or the first toddler sized SSCs. Later, following customers requests, they came up with baby size and a new, bigger toddler size. All Neko carriers are converted from their own manufactured jacquard woven wraps from organic cotton or cotton and bamboo blend, amazingly soft, supportive and airy.

The first carrier I got for the library was toddler sized Neko Smyrna Leaf Dark, from the smaller toddler sized ones. I was impressed by the softness and cush of the wrap fabric and how it holds the baby naturally. Later I had two more toddler sized carriers – one other from first toddler carriers from organic cotton and one from new and bigger toddler SSCs Neko Lokum Mint with cotton and bamboo. I added also standard Myra Gold.
Neko carriers have very well padded shoulder straps, medium soft, parallel straps, PFAs for better adjustment and fit. Belt is with natural slightly rounded contour. There is a hood which is attached to the pannel. Adjusting is intuitive, fat amd easy. If I need one word to relate to Neko it would be “softness” because of the nice wrap fabric they use.
Those are dimensions of different carriers:

  Belt height Seat width Pannel height Thickness of shoulder straps
Standard sized SSC 12 cm 35 cm 42 cm 3 cm
Smaller toddler size 12,5 cm 43 cm 45 cm 3 cm
New toddler size

 

12,5 cm 46,5 cm 47 cm 3 cm

I have carried my daughter in Neko since she was 16 month-old, 7,9 kg and 74 cm till now when she is 24 months, 9,2 kg and 79 cm. We started with slightly bigger for her at that time – toddler size from the old ones. But the standard Myra Gold did fit her ideally and it is still optimal for her. The smaller toddler started to fit at 77 cm height as the manufacturer recommends to carry children sized 76-104 cm. I also did carry very comfortably my son – when he was about 3,9 years-old. It is not knee-to-knee for him but it is also not needed and essential at that age. And it did support his legs very good as well as his back, the oannel almost reached his neck.
Of course, at that age and size, my son was optimal for the bigger Neko toddler and we did use this amazingly supportive and airy Neko Mint Ice with my now 4 y.o., 15 kg and 99 cm boy. Perfect summer carrier. At this moment this toddler size still doesn`t fir my daughter who is 79 cm and observing our children it would be great at at leat 83-95 cm height of the child.

We did some tandem wearing with Neko carriers and other carriers or wraps as well.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ревю на ленено онбухимо Soul/ Soul linen onbuhimo review

 • Posted on June 7, 2017 at 09:34

Ревю на ленена носилка онбухимо Soul Tulip Лято е, птичките пеят, тревата е зелена, небето е синьо…..а Слънцето пече ли, пече. Все по-често ме питат за препоръки за лятна носилка. И макар моят отговор да е, че нямам универсална препоръка, ще ви разкажа какво и защо ще е сред моите летни фаворити. Една от носилките, на които ще заложа и нося детето си през лятото, е лененото онбухимо на Соул. Онбухимо е традиционна японска носилка, при която няма колан на кръста, тежестта пада на раменете изцяло, а презрамките в японски стил са дълги и обикновено минават през гърдите. Модерният вариант…

Ресурси с информация за бебеносене България

 • Posted on March 20, 2017 at 17:00

Бебеносене – ресурси България Полезна информация за групи, страници, библиотеки, консултанти, онлайн магазини, производители и други полезни ресурси, свързани с бебеносене. В първа част са линкове към България, след това в друга секция ще отделя международните връзки в отделена публикация. България Групи за информация и споделяне Бебе в слинг – настоящата група, в която се намирате 😉 – https://www.facebook.com/groups/baby.in.sling/?fref=ts Слингове и ергономични раници – група за бебеносене – https://www.facebook.com/groups/babywearers/ Слинг Варна – https://www.facebook.com/groups/635900623178080/?fref=ts Бебеносещи ентусиасти в Стара Загора – https://www.facebook.com/groups/196295750826235/?ref=ts&fref=ts Бебеносещи в Бургас – https://www.facebook.com/groups/1796452417285853/?fref=ts Бебеносещи разходки в Редута – https://www.facebook.com/groups/283131352103551/?fref=ts АЛОЕ Слингс България – https://www.facebook.com/groups/fanClubAloeSlings/?fref=ts Бебеносене с Wrap your…

Soul slings Maze Honey ревю

 • Posted on February 12, 2017 at 00:07

Ревю на Soul slings Maze Honey жакардов тъкан слинг Определено имам малък проблем със слинговете на Соул – искам ги ВСИЧКИТЕ! Като се абстрахираме от това, ако човек иска да заложи на един слинг, подходящ и за новородени, и за подрастващи бебета, проходили деца, за топло и студено време, със средна плътност, мек и подкрепящ, но лесен за употреба и поддръжка – то това е любимият ми Maze Honey. Защо толкова обичам Соул, вижте какво казват те за тъкането на слинговете си: „Жакардовите тъкани слингове на Соул се произвеждат в тъкачници в Южна Индия, където има етично отношение към тъкачите…

Еластичен слинг Лилипути/Review of Liliputi stretchy wrap

 • Posted on February 8, 2017 at 23:58

Ревю на еластичен слинг Liliputi – sunshine

FB_IMG_1486626197114
Получих като подарък за Библиотеката прекрасен ярко жълт еластичен слинг на Лилипути. Бях леко скептична как ще нося моето дете с него, което макар и дребно, си е голямо проходило дете, вече на 19 месеца, 8,200 кг.и 76 см. Според  Лилипути слингът е пододящ за деца с тегло до 9 кг., направен е от 97 %памук, 3% спандекс, 5 м дължина, 60  см ширина. Изключително подходящ е за новородени и малки бебета, лесен за употреба от носещи без опит. Подходящ е за дребни и едри хора.

FB_IMG_1486626191085
Изненадата от стабилността, която усетих, носейки в еластичен слинг дете на година и половина, беше голяма. Няколко разходки с кротко сгушено голямо бебе ме увериха в качествата на материята на Лилипути – лека, проветрива, но стабилна и подкрепяща дори тежко дете в горната граница на товароносимост на носилката. Слингът обгръща нежно и стабилно детето и носещия и нито за миг не усетих типичното провисване при по-некачествените модели еластични слингове, когато в тях се носи тежко дете. За мен беше приятно да се върна към началото на бебеносенето, когато ползвах основно еластичен слинг, пък макар и с пораснало дете. Но, щом тестът бе издържан именно с голямо и тежко дете, то с малко бебе, удоволствието е пълно. Вече много семейства се възползваха от безплатния наем на еластичен слинг за новородени, който Библиотеката предлага, и Лилипути е чест гост в домовете на много бебета, изпращан и посрещан с благодарност.

FB_IMG_1486626204179
Основни характеристики:

 • 97 %памук, 3% спандекс
 • 5 м дължина, 60 см ширина
 • пододящ за деца с тегло до 9 кг.
 • подходящ за машинно пране с температура до 30 градуса и ниски обороти на центрофуга
 • скосени краища за лесно връзване
 • подходящ за новородени и малки бебета, лесен за употреба
 • отговаря на Европейски стандарт за безопасност EN 13209-2:2006
 • производителят е член на Алианса на производителите на продукти за носене на бебета BCIA
 • слингът съдържа детайлни инструкцииenglish below…
  Review of Stretchy wrap Liliputi – sunshine

Fairy Knot was granted with a free Liliputi sunshine stretchy wrap – bright and shiny yellow colours. I was a bit skeptic  how I would carry my toddler – although tiny, she is a grown up child – 19 months old, 8,2 kg and 76 cm tall. According to Liliputi the stretchy is suitable for babies up to 9 kg, it is made out of 97 % cotton and 3 % spandex, 5 m long and 60 cm wide. It is extremely suitable for newborn babies and small ones, user friendly for unexperienced babywearers and fits all kinds of sized people.

It was a big surprise to carry my year and a half child in a stretchy and feel stable and secure. Few walks with calmly cuddled toddler made me trust the fabric qualities of Liliputi – light, airy, but stable and supportive for even heavy child on the upper limit of the recommended weight of the wrap. The wrap holds tight and gently the baby and the wearer and I did not feel at all the typical sagging of the lower quality stretchy wraps when carrying heavy child. It was a pleasure to me to go back to the beginning of my babywearing days, when I mostly used elastic wrap. But if the test was was passed with big toddler, with a smaller baby, the pleasure is guaranteed.

Many families benefited from our free stretchy wrap rental scheme for newborns and Liliputi is a desired guest in many families.

Main characteristics:

 • 97 % cotton, 3% spandex
 • 5 m long, 60 cm wide
 • Suitable for babies up to 9 kg
 • Machine washable on low temperature and spin
 • Parallelogram-like endings for easier tying
 • Member of Baby Carrier Industry Alliance (BCIA)
 • Complies with the European Safety Norm EN 13209-2:2006
 • Detailed instructions booklet

 

Първият в България курс за консултанти по носене на бебето е факт

 • Posted on February 7, 2017 at 21:51

В периода 19-21.01.2017 г. Център “Естествени идеи” бе домакин на обучителите от немската школа по носене на бебето ClauWi Babywearing School и десет ентусиазирани активисти, които вече са сертифицирани консултанти по носене на бебето. В продължение на три дни Петра Вилхелм и Нина Ридлер въведоха участниците – собственици на библиотеки за слингове, вносители на различни марки носилки за носене на бебета и деца, дули, акушерки, консултанти по кърмене и майки – в основите на това как да консултираме правилно и професионално родителите, избрали да носят ергономично своите деца. Кои са вашите консултанти? Олга Дукат – акушерка, дула, инструктор за подготовка за…

Ревю на ергономична раница Liliputi Peony/ Review of Liliputi Peonщ full-buckles baby carrier

 • Posted on December 7, 2016 at 22:12

Ревю на ергономична раница Liliputi Peony От доста време се канех да се сдобия с красивата и шарена раница на Лилипути, която дебнех непрестанно. Най-накрая си набавих Peony и се влюбих в интелигентно измислените малки детайли и регулируемостта на раницата.   Някои характеристики: Подходяща за носене отпред, на гръб и на хълбок От 3,5 до 20 кг. Подложка за новородено Регулируема на височина на панела за оптимизиране на ергономичната позиция Разширители за постигане на оптимална позция „от коляно до коляно” за по-голямо дете Качулка, която се регулира и откача Оптимално разпределение на теглото върху раменете и таза на Лека и…

%d bloggers like this: